Foto: Bildbyrån

Fotbollförbundet till Asllani: Undvik målgest

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollförbundet rekommenderarar damlandslagets Kosovare Asllani att inte fira framtida landslagsmål med att göra tecknet för den tvåhövdade albanska örnen, skriver Expressen.

– Jag är stolt över att jag gjorde den, säger hon själv om målgesten.

29-åringen firade sitt 3–0-mål i VM-kvalmatchen mot Ukraina i augusti med att göra den omtalade målgesten, den med den tvåhövdade albanska örnen, och bröt då Fifas politiska regelverk. De schweiziska herrspelarna Granit Xhaka och Xherdan Shaqiri, också med kosovoalbanska rötter, bötfälldes för gesten under sommarens VM i Ryssland.

– Vissa anser att den är politiskt laddad. Men det är den inte och jag är stolt över att jag gjorde den, säger Kosovare Asllani, född i Sverige men med kosovoalbanska rötter, till Expressen.

Damlandslaget i fotboll

Nästa vecka möter Sverige England på bortaplan i en träningslandskamp i Rotherham. Linköpings landslagsmittfältare är med i truppen och öppnar för att göra målgesten igen.

Efter matchen mot Ukraina har hon dock uppmanats, från svenska förbundets håll, att inte göra om gesten.

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors bekräftar till Expressen att Kosovare Asllani vet vad som gäller:

– Fifa/Uefa är väldigt tydliga i sina regler när det kommer till politiska budskap. Det är ganska solklart att det inte är tillåtet. Vi förbjuder inte henne att göra den, men det känns onödigt att utmana ödet.

– För mig är det obegripligt att man ska stoppas från att göra den. Det är en fågel, liksom. Jag vet inte vilka som skulle kunna ta illa upp över det, säger Asllani.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet