Arenan i Kalmar bara minuter efter AIK:s SM-guld den 11 november ifjol. KFF:s säkerhetschef riskerar åtal för att ha brutit mot ordningslagen. Foto: Bildbyrån

Åtal mot Kalmar FF:s säkerhetschef dröjer: ”Bevisningen är god”

Publicerad

I början av juni kom nyheten att Kalmar FF:s säkerhetschef riskerar åtal för brott mot ordningslagen, efter AIK:s allsvenska guldmatch i Kalmar i november. Men ännu har inget åtal väckts.
– Jag har önskat viss komplettering av förundersökningen, säger kammaråklagare Magnus Ling till SVT Sport.

Det eventuella åtalet grundar sig på den polisanmälan som skickades in under våren riktad mot Kalmar FF:s säkerhetschef. Anmälan handlar om matchen mellan Kalmar FF och AIK i november då gästerna säkrade SM-pokalen. Enligt polisen var säkerhetsbristerna under guldmatchen såpass stora att det var brott mot ordningslagen.

Kammaråklagare i Kalmar Magnus Ling meddelade i början av juni att han planerade väcka åtal i slutet av sommaren. Beskedet nu är att det eventuella åtalet kommer dröja till september.

– Jag har önskat viss komplettering av förundersökningen. Jag räknar med att få besked från polisen om det inom några veckor. Det är viktigt att alla får chans att yttra sig och höras ordentligt, säger han till SVT Sport.

Vad är det för komplettering?

– Det är inget jag vill gå in på nu, det råder förundersökningssekretess. Men jag har tittat igenom bevisningen och bedömer den som god.

– Det här handlar ju om att man har brutit mot de villkor som fanns för arrangemanget. Min prognos just nu är att det här håller för åtal.

Kalmar FF har varit starkt kritisk till anmälan, som de upplevde kom som en blixt från en klar himmel.

Anledningen att det är säkerhetschefen som riskerar åtal, beror på att reglerna i dag kräver att varje klubb har en person som är ansvarig för klubbarnas idrottsarrangemang och som kan anmälas om polisen anser att säkerhetskraven inte har uppfyllts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer