Australien klart för VM-semifinal efter straffrysare mot Frankrike

Hemmanationen Australien spelar semifinal i VM.

Detta efter att ha besegrat Frankrike efter ett sanslöst straffdrama.

– Jag är så stolt över det här laget. Modet de visade ikväll, ofattbart, säger Australiens svenske förbundskapten Tony Gustavsson i Viaplays sändning.

Det kryllade av målchanser under kvartsfinalen mellan Australien och Frankrike. Redan i den tolfte minuten missade Frankrikes Maelle Lakrar ett jätteläge från nära håll och försvararen kunde knappt tro sina ögon.

Efter en svängig matchbild fick även Australien ett ypperligt läge att ta ledningen. Några minuter innan halvtidsvilan hamnade bollen hos Mary Fowler i straffområdet som bara tänkte lägga in bollen i det öppna målet. Men då kastade sig Elisa De Almeida framför och blockade ut till hörna.

Australien tryckte på mer och mer under den andra halvleken och hemmapubliken jublade när storstjärnan Sam Kerr byttes in för andra matchen i rad.

Dramatiskt straffavgörande

Men efter 90 spelade minuter var det fortsatt mållöst i kvartsfinalmötet, och därmed väntade förlängning.

Frankrike hade förvisso en boll i nät under förlängningen, men domaren valde att döma bort målet på grund av en förseelse i Australiens straffområde.

Matchen kom därmed att avgöras på straffar, och där drog Australien det längsta strået – efter många om och men.

Det krävdes tio straffrundor innan Cortnee Vine skickade Australien vidare till semifinal.

– Jag har vunnit medaljer förr. Men jag sa till laget inför matchen att det handlar inte om medaljerna, det handlar om hjärtat som bankar bakom medaljen. Och hjärtat som bankat i det här laget, och det här landet, ofattbart, säger Tony Gustavsson.

”Är så glad för hennes skull”

Någon som blev stor hjälte för Australien var målvakten Mackenzie Arnold, som trots att hon missade en straff där hon kunde skickat Australien till semifinal, stod för svettiga räddningar för att säkra segern efter det.

– Modet. Att komma tillbaka efter den missen, där hon kunde varit nationalhjälte. Och stanna i matchen och komma tillbaka och bli en matchvinnare. Jag är så glad för hennes skull, säger Gustavsson.

I semifinal ställs Australien mot vinnaren mellan England och Colombia, en match som startar 12:30.