Nigeria chockade värdnationen – vände mot Australien

En ny skräll i fotbolls-VM är ett faktum.

Nigeria chockade värdnationen Australien och vann med 3–2.

En av hjältarna blev Osinachi Ohale som blev nedsparkad i samband med 2–1-målet.

Tony Gustavssons Australien vann mot Irland senast men har trots det inte fått en optimal start på hemmamästerskapet. Inte mindre än tre anfallare finns på skadelistan där storstjärnan Sam Kerrs frånvaro märktes av i premiären.

Nu stod Nigeria för motståndet och ”The Matildas” inledde matchen frenetiskt och satte hög press omgående men samtidigt visade de grönklädda att de är ett kontringshot att räkna med. Slutligen fick dock australienskorna utdelning.

”Ett fantastiskt avslut”

Caitlin Foord fick öppen gata på vänsterkanten och spelade in till van Egmond somm höll sig framme och placerade in ledningsmålet i den 46:e minuten.

– Så kan man också göra när man får chansen att starta. Ett fantastiskt avslut, väldigt rutinerat – så kyligt, kommenterade Pär Lagerström i Viaplays sändning.

Lyckan blev dock kortvarig. Bara minuter senare kvitterade Nigeria precis innan pausvilan genom Uchenna Kanu.

Chockades i andra halvlek

20 minuter in i den andra akten chockades hemmanationen. Osinachi Ohale höll sig framme efter en hörna och forcerade in ledningsmålet. Ohale fick samtidigt en spark i magen av Alanna Kennedy och blev liggandes i målburen.

I den 72:a minuten utnyttjade sedan anfallaren Asisat Oshola en kommunikationsmiss mellan Alanna Kennedy och Mackenzie Arnold och rullade in 3-1. Alanna Kennedy revanscherade sig när hon nickade in en hörna i matchminut 100, närmare än så kom inte Australien.

”Självklart väldigt besviken”

– Jag är självklart väldigt besviken. Det här var en enorm möjlighet för oss som vi släppte, säger en besviken Steph Catley efter matchen.

Tony Gustavsson väljer att lyfta fram anfallsspelet, trots förlusten:

– Många var oroliga för vårt anfall ikväll utan Kerr och Fowler men vi gjorde två mål. Vi var riktigt farliga på fasta och jag kan inte förstå hur vi inte gjorde mål på en fast situation tidigare.

Hemmanationen riskerar nu att missa slutspel. I den sista gruppspelsomgången ställs Australien mot Kanada på måndag, 12.00 svensk tid.