Australiens damlandslag Foto: Bildbyrån

Australiska damerna får samma ligalön som herrarna

Uppdaterad
Publicerad

Damer kommer att få samma lön som herrar i Australiens fotbollsligor. Det blev klart när damernas kollektivavtal förlängdes med ett år.

Damerna i Australiens W-League kommer att få se en ökning på 33 procent av minimilönen till 16 344 dollar per år, vilket gör att timlönen blir den samma som för herrarna i A-League.

– Vi är väldigt stolta över att vi satt förutsättningarna på samma nivå som för A-League spelarna. Det är något som spelarna ska vara stolta över, säger Professional Footballers Australias VD John Didulica i ett pressmeddelande.

Avtalet kommer att minska skillnaden i lön mellan män och kvinnor. Men herrarna kommer att tjäna betydligt mycket mer pengar ändå. Det då de spelar ungefär dubbelt så många matcher som damerna.

Det nya avtalet kommer bara dagar efter att PFA gjort en kampanj där de kräver att Fifa ökar prispengarna för dam-VM för att minska det stora gapet mellan dam- och herrturneringarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.