Avstängda fotbollsdomaren Martin Strömbergsson tycker inte han fått stöd från sin arbetsgivare. Foto: Bildbyrån

Avstängda domaren: ”Jag blev chockad”

Uppdaterad
Publicerad

Den allsvenska domaren Martin Strömbergsson stängdes av resten av året för det han sade till Östersundsmålvakten Aly Keita under en match ifjol. Nu talar han ut i Gefle Dagblad.

– Jag blev chockad, säger han till tidningen.

Det var under matchen mellan Östersund och Gif Sundsvall ifjol som Strömbergsson ska ha sagt ”Gå tillbaka till ditt mål så att de kan kasta bananer på dig”. Själv menar domaren att orden egentligen var ”hoppa in i buren så ska jag ge dig en banan”.

Oavsett vad orden var så blev konsekvensen att Svenska fotbollförbundet stängde av honom resten av anställningstiden, det vill säga året ut.

– Det finns två saker som gjort mig extra ledsen i allt som hänt – först och främst har en målvakt blivit kränkt av något jag sagt under förra året och sedan har mitt personliga varumärke fått en rasistisk kostym i media. De två delarna har gjort ont. Själva utredningen är ett juridiskt dokument med många sidor och för mig fanns det bara två saker som var viktiga, att alla inblandade förstod hur himla ångerfull jag är över det jag yppade för ett år sedan och att jag inte hade någon rasistisk avsikt, säger han till Gefle Dagblad.

Han är inte säker på om han måste sluta helt som domare, men han utgår just nu från det.

– Förbundet har stängt av mig under den anställningstid som fanns kvar och har inte kunnat ge något besked om framtiden så jag måste ju tolka det som att jag behöver hitta en ny arbetsgivare framöver.

Han är också besviken på stödet från fotbollsförbundet.

– När krisen slår till och mediedrevet är som störst behöver du ta hjälp. Jag insåg snabbt att den hjälpen inte fanns hos min arbetsgivare utan upplevde istället att arbetsgivaren eldade på den negativa bilden, säger domaren.

Förbundet har förklarat att man tror på Strömbergssons version men ändå sett sig tvungna att agera. På hemsidan gjorde Peter Ekström, ordförande i Svenska fotbollförbundets domarkommitté, ett uttalande i samband med avstängningen:

”Strömbergsson bedyrar att han inte haft några rasistiska avsikter med det han har sagt. Vi har ingen anledning att betvivla detta, men anser ändå att det är ett mycket olämpligt uttalande, och att det måste vara uppenbart att det kan uppfattas som kränkande.”

Klipp: Strömberg: ”Det är en skandal”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.