Amir Azrafshan och Pero Kapcevic. Foto: Bildbyrån

Azrafshan om licensmissen: ”Lite knepigt”

Uppdaterad
Publicerad

Amir Azrafshan värvades in som Östersunds FK:s nya huvudtränare.

Men efter en licensmiss kommer han i stället att fungera som assisterande till Pero Kapcevic.

– Det är lite knepigt, säger Azrafshan till TT.

Östersunds tunga säsongsinledning resulterade i att huvudtränare Ian Burchnall fick lämna sin post.

Tanken var att 32-åriga Amir Azrafshan skulle fylla engelsmannens skor, men efter att det uppdagats att han saknar den licens som krävs för att vara huvudtränare i allsvenskan kommer han i stället att ha en roll som assisterande tills han påbörjat en utbildning.

Något som lär dröja. Nästa utbildningstillfälle ges inte förrän i januari.

– Det är ett litet moment 22 här. Jag får inte vara elittränare i en elitförening, vilket är förståeligt, och jag blir inte antagen om jag inte har en elitförening. Det är lite knepigt, sedan har de sina regler och det respekterar jag, säger Amir Azrafshan.

– När jag kom hit var det första jag sade att jag inte har Uefa Pro-licens. Jag har sökt två gånger och blivit nekad. Antagligen för att det är andra kompetenta som sökt och att det därför inte finns plats.

Skarp kritik

Östersunds assisterande tränare Pero Kapcevic, som har en licens, står nu officiellt som lagets huvudtränare. Något som har kritiserats hårt av Tränarföreningens ordförande Stefan Lundin.

– Att man inte har koll på reglerna... det är som med en spelare som inte är spelklar, då spelar man inte honom. Det ansvaret måste ligga på klubben, det här måste man hålla koll på, säger Lundin till Fotbolldirekt.

Azrafshan vill inte bemöta kritiken.

– Jag har inga kommentarer om det, pressreleasen har skickats till förbundet och de har godkänt det. Jag kan inte uttala mig om Tränarföreningen, säger han.

”Det är ett kliv”

Azrafshan, tidigare assisterande tränare i Dalkurd under avancemanget från superettan till allsvenskan, flyttade därefter till vidare till FC Djursholm i division 4. Nu är han tillbaka på den stora scenen igen.

– Självklart förstår jag att det är ett kliv, jag förnekar inte det. Det är klart, tränar man i division 4 och det ringer en allsvensk klubb blir man såhär: ”aha, okej, vad roligt”, det är klart man blir smickrad, säger han.

Den blir ingen mjukstart direkt. I kväll, torsdag, tar Östersund emot Malmö FF på hemmaplan.

– Om jag ska vara ärlig spelar det ingen roll. Vi kommer att jobba på vårt sätt och hoppas att det bringar fram resultat, med all respekt för motståndarna.

Klipp: Strömberg om Östersunds tränarval (13 juli 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.