Muamer Tankovic, Buya Turay och Markus Rosenberg. Foto: BILDBYRÅN

”Mest ångest för alla inblandade”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det här är dagen då drömmar och verklighet normalt sett smälter samman.

Men 2019 är inte ett vanligt år.

För oss som tittar på är det en sällan skådad upplösning av allsvenskan – men det är bara ångest för alla inblandade.

Diljen Otlu

Reporter

Hösten 2019 var ingen vanlig höst där uppe i toppen. När vi ser tillbaka kommer vi säkerligen komma ihåg säsongen för alla de internationella trenderna som cementerades. Dels för hur storstadsdominansen på allvar nådde Sverige, dels för att de konstruktiva lagen premierades för sin passningsorienterade och offensiva fotboll.

Men vissa saker tycks vara och förbli med allsvenskan.

Allsvenskan

Man kan ta globala trender till allsvenskan men det tycks vara svårare att ge allsvenskan globala strukturer. Länge har man menat att bulldozern i svensk fotboll, Malmö FF, är på väg att pinka in sitt revir som ensam på toppen och så kan det vara. Men likväl får man medge att Stockholmslagen gjort sitt för att utmana den sanningen.

I fjol vann AIK SM-guld och i år ploppade Djurgården upp från ingenstans och står med ena handen på pokalen. Men kommer det bli värt något?

”Började nästan som ett aprilskämt”

Efter elva av de tolv senaste omgångarna har Djurgården stått som serieledande. Först började det nästan lite som ett aprilskämt att de kan vinna, för att sedan i tur och ordning övergå till en möjlig outsider, trolig SM-guldkandidat – och nu förmodad vinnare.

Här står vi nu, med ett lag utan större erfarenhet att vinna titeln som väntas vinna.

I eftermiddag väntas uppemot 6000 djurgårdare åka till Norrköping. De åker dit med vetskapen om att en poäng räcker för att säkra SM-guldet. De åker också dit med kännedom om att Malmö FF och Hammarby skuggar som vargar och kommer att ta guldchansen om den ges.

Men det är ingen härlig solskenshistoria för de jagande lagens supportrar heller. Allt annat än ett SM-guld är ett misslyckande för svensk fotbolls största drake Malmö FF.

Det kan vara så att de leder guldracet någon gång under eftermiddagen. Det kan också vara så att de sedan tappar den ledningen. Det kan till och med bli så att de tar tillbaka pokalen till slut. För Hammarbys del är säsongen en succé oavsett slut – men hur kul är det att veta att man gjorde en succésäsong när rivalen plockade hem guldet?

”Häftig upplösning väntar”

När domarna blåser i gång i eftermiddag väntar en av de mest häftiga upplösningarna som allsvenskan har bjudit på. I botten ska Falkenberg, Kalmar, Sundsvall och AFC Eskilstuna bestämma vilket lag som får stanna, vilket som ska få kvala och vilka två som åker ur.

I toppen ska Djurgården göra det de gjort hela säsongen – vara bäst på att inte underprestera. Inget annat lag har varit lika skickligt på att inte göra bort sig. Vill det sig väl för de blårandiga landar de SM-pokalen tryggt och sportchefen Bosse Andersson bjuder på den ena klassiska intervjun efter den andra.

Blir det inte så kan vi vänta oss allsvenskans två längsta timmar där pokalen vandrar från Norrköping till Örebro vidare till Stockholm för att sedan jongleras mellan tre orter.

Hur låter det dramat?

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Allsvenskan

Mer i ämnet