Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filippa Angeldahl till vänster och Nathalie Björn till höger. Foto: Bildbyrån

Barndomsvännerna Nathalie Björn och Filippa Angeldahl om vänskapen: ”Hjälpa varandra att vara bäst”

Uppdaterad
Publicerad

I ung ålder drömde de om detta.

Nu står Filippa Angeldahl och Nathalie Björn i en VM-semifinal, med ett hemligt vapen – den 21 år långa vänskapen.

– Under matchen om man har det tufft vet jag att ”Nattis” är bakom mig, säger Angeldahl till SVT Sport.

I femårsåldern började resan i Uppsala via plantskolan Vaksala SK. Nu står bästa vännerna Nathalie Björn och Filippa Angeldahl inför en VM-semifinal där de båda har varit bärande spelare under vägen fram.

– Det är helt fantastiskt att kunna göra den här resan tillsammans och ha den här tryggheten. Det har vi drömt om länge, säger Björn till SVT Sport.

Angeldahl:

– Vi sa ganska tidigt att vårt mål är att komma till landslaget och spela tillsammans. Nu är vi här. Det är magiskt.

Är det nästan så att ni får nypa er i armen?

– Ja, det tycker jag. Ibland är det så att man inte tänker på att man lever i drömmen man hade när man var liten, speciellt i matchen mot Japan när du gjorde straffmålet, säger Björn och tittar på Angeldahl.

Vid 1-0-ledning i kvartsfinalen mot Japan fick Sverige en straff. Angeldahl klev fram och satte matchens andra mål, som blev avgörande i 2-1-segern.

– Man blir ganska bekväm. Nu är man här och tänker inte riktigt tillbaka utan bara framåt. Men när man stannar upp lite och tänker på vad man har åstadkommit och var man är så blir man stolt, säger Filippa Angeldahl.

26-åringarna syns ofta tillsammans på landslagssamlingarna. Och även under matcherna kommer den djupa vänskapen till användning.

– Under matchen om man har det tufft vet jag att ”Nattis” är bakom mig. Och jag kan säga till henne ”fan, nu behöver jag extra pepp för att komma in i matchen”. Då vet jag att hon är den första som kan hjälpa mig att komma tillbaka, så det är sådana smådetaljer att man är trygga med varandra att man kan få hjälpen. Vi vet var vi har varandra så vi kommer hjälpa varandra att vara bäst, säger Angeldahl.

KLIPP: Se glädjescenerna efter segern i VM-kvartsfinalen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hyllningen till Amanda Ilestedt i omklädningsrummet efter kvartsfinalvinsten. Foto: Svenska Fotbollsförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.