Foto: Bildbyrån

Sverige till VM-semifinal – efter jättedrama mot Japan

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är klart för semifinal i fotbolls-VM och Amanda Ilestedts saga verkar aldrig ta slut.

När Japan besegrades med 2-1 gjorde mittbacken mål igen – hennes första med fötterna och hennes fjärde totalt i VM.

– Det känns fantastiskt bra, magi. Vi trodde på detta. Det känns jätte, jätte, jätte, jätte, jätte, jätte, jätte, jättebra, säger Amanda Ilestedt till SVT Sport.

Med kvarten kvar fick Japan straff men Riko Uekis skott gick via ribban och studsade ut och precis som i åttondelsfinalen mot USA hade Sverige centimetrarna på sin sida.

Med bara minuter kvar av ordinarie tid träffade Japan också stolpen efter en frispark och fotbollsgudarna var på Sveriges sida.

Japan hade gjort flest mål av alla lag i VM men det svenska försvaret med Amanda Ilestedt och Magdalena Eriksson i mittlåset lyckades hindra japanskorna från att komma alltför nära. Och när de gjorde det var målvakten Zecira Musovic där och avvärjde.

Lika bra som Eriksson/Ilestedt var bakåt – lika heta var de framåt. Vid det första målet blockades flera Eriksson-skott men bollen hamnade hos Amanda Ilestedt som kunde trycka in bollen. Hennes fjärde i VM, vilket innebär delad fjärdeplats i skytteligan.t.

Säker straff från Angeldahl

Vid 2-0 var stekheta Arsenal-förvärvet Ilestedt återigen framme och stångades, så pass mycket att Mina Tanaka nickade bollen på handen på lagkamraten Fuka Nagano. Efter VAR-granskning fick Sverige straff – en straff som Filippa Angeldahl enkelt la till vänster om Japans målvakt Ayaka Yamashita.

– Det var en bra känsla. Jag visste var jag skulle sätta den, och den här gången gick det väldigt bra, säger Angeldahl till SVT Sport.

”Vi är glada”

I slutet av matchen reducerade Japan till 1-2 men kom aldrig närmare än så.

– Vi är glada så klart. Vilken match vi gör, det är extra roligt att få göra en bra match. Det är nu det roliga börjar, spela om medaljerna, säger Elin Rubensson till SVT Sport.

I semifinalen ställs Sverige mot Spanien. Den matchen spelas klockan 10.00 på tisdag 15 augusti.

– Vi har bara vunnit och vi har vunnit på olika sätt. Nu är det bara att återhämta sig och njuta, fortsätter Rubensson.

I de övriga kvartsfinalerna ställs Australien mot Frankrike och England mot Colombia. De spelas 09.00 respektive 12.30 (svensk tid) i morgon, lördag.

SE ÄVEN: Fina bilderna mitt i firandet: ”Försökte få henne att lugna sig”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Viaplay/TT

VM

Japan logo

Japan

1 - 2

Sverige logo

Sverige

Eden Park, Auckland
Publik: 43217
Domare: Esther Staubli

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.