Spanien till semifinal i VM – inhopparen Salma Paralluelo avgjorde förlängningsdrama

Uppdaterad
Publicerad

Spanien är som första nation vidare till semifinal i fotbolls-VM efter att i förlängning ha slagit ut regerande silvermedaljörerna Nederländerna med 2–1 i den första kvartsfinalen.

19-åriga Salma Paralluelo blev matchhjälte och fällde avgörandet när hon dribblade sig fram och sköt in 2–1 för Spanien efter 111 spelade minuter.

– Det är viktigt för alla. Vi lyckades, vi krigade hela vägen till slutet och vi trodde på det, säger Salma Paralluelo.

Spanien tog tidigt kommandot i kvartsfinalen i Wellington och hade flera vassa målchanser. I slutet av första halvlek fick anfallsstjärnan Esther Gonzalez ett mål bortdömt efter VAR-granskning och konstaterad offside.

I den 81:a minuten fick Nederländernas Stefanie van der Gragt bollen på handen, situationen VAR-granskades och det blev straff för Spanien. Den slog Mariona Caldentey in via stolpen – 1-0.

Ställs mot Sverige

Men glädjen blev inte långvarig – tio minuter senare fick tidigare olyckliga van der Gragt friläge och kvitterade till 1–1 på tilläggstid – revansch för nederländaren och matchen till förlängning. En förlängning som ju Paralluelo alltså avgjorde.

För Spanien väntar nu semifinal den 15 augusti där de ställs mot Sverige. Matchen har avspark 10.00 svensk tid.

VM

Spanien logo

Spanien

2 - 1

1-1 (Fulltid)

Nederländerna logo

Nederländerna

Sky Stadium, Wellington
Publik: 32021
Domare: Stéphanie Frappart

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.