Franz Beckenbauer förnekar mutor. Foto: TT

Beckenbauer förnekar VM-mutor

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland anklagas för att ha mutat till sig fotbolls-VM 2006. Franz Beckenbauer ledde mästerskapskommittén och på söndagen slår legendaren ifrån alla anklagelser i ett uttalande.

Fifa har startat en utredning efter mutanklagelserna, som tidningen Der Spiegel presenterade i veckan. Men Franz Beckenbauer tillbakavisar alla anklagelser om fonden som ska ha använts för att muta de fyra asiatiska ledamöterna i Fifas exekutivkommitté..

”Jag gav aldrig pengar till någon för att säkra röster så att Tyskland skulle få VM 2006. Och jag är säker på att ingen annan i mästerskapskommittén gjorde något sådant”, säger Beckenbauer i uttalandet enligt Reuters.

I Der Speigels artikel utpekades även tyska förbundets nuvarande ordförande Wolfgang Niersbach, då vice ordförande i kommittén. Även han säger att anklagelserna är falska. Niersbach har beordrat sina advokater att agera mot tidningen.

Det tyska förbundets egen utredning visade inga felaktigheter i samband med att Tyskland tilldelades värdskapet för VM 2006, men har meddelat att en betalning på 63 miljoner kronor från kommittén till Fifa ska utredas. Enligt Der Speigel är det här en återbetalning på ett lån av dåvarande Adidas-vd:n Robert Louis-Dreyfus, som hjälpte till att sätta upp mutfonden. Tyska förbundet säger att det handlar om ett kulturprogram under VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.