Foto: Bildbyrån

Bekräftat: EM i juli 2022

Uppdaterad
Publicerad

Damernas EM-slutspel kommer att avgöras 6-31 juli 2022.
Det bekräftar det europeiska fotbollförbundet Uefa.
– Bra att det nu finns beslutade datum för mästerskapet. Nu vet vi hur grundplaneringen ser ut för mästerskapen de två kommande åren, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Redan i går kom uppgifter från BBC att damernas EM i England kommer att spelas 6-31 juli 2022 och nu bekräftar Europeiska fotbollförbundet Uefa uppgifterna.

”Det här beslutet gör att vi kommer ha möjlighet att erbjuda ett mästerskap som attraherar hela världen, maximerar mediatäckningen och antalet åskådare”, skriver Uefa på sin hemsida.

Karl-Erik Nilsson, vice ordförande i Uefa och ordförande i Svenska Fotbollförbundet, är nöjd med beslutet.

– Jag tycker det blev logiskt . Framför allt med tanke på att det blir OS 2021. Det är ett mästerskap som påverkar Sverige och andra europeiska länder men sommaren 2022 är EM isolerat, det är det enda mästerskapet så det blir fullt fokus på damernas mästerskap, säger han till SVT Sport.

Något annat alternativ diskuterades inte under dagens möte. Karl-Erik Nilsson berättar också förhoppningen är att mästerskapets grundplan kan ligga kvar.

Sverige toppar kvalgruppen

– Förhoppningsvis blir det samma matcharenor och enligt samma planering som tidigare.

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors är glad att det äntligen finns datum för mästerskapet 2022.

– Bra att det nu finns beslutade datum för mästerskapet. Nu vet vi hur grundplaneringen ser ut för mästerskapen de två kommande åren. Nu fortsätter vår primära uppgift, EM-kvalet, där vi fortfarande har fem matcher kvar att spela för att kvalificera oss till EM, säger Domanski Lyfors.

– Vi ser fram emot att få återuppta kvalspelet till mästerskapet när omvärldsläget ser bättre ut och det är möjligt att spela fotboll igen.

Efter tre spelade matcher toppar Sverige sin EM-kvalgrupp, tätt följt av Island på samma poäng men med sämre målskillnad. Sveriges tre kvalmatcher i april och juni har skjutits upp men förhoppningen är att matcherna kan spelas i september.

Damernas EM-slutspel, som skulle ha spelats sommaren 2021, blev framflyttat i samband med att herr-EM flyttades från 2020 till 2021.

ARKIV: Danska förbundet: Damernas EM skjuts upp till 2022 (1 april 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer