Nyblivna svenska mästarna Göteborg FC och de andra lagen får sällskap av två nya till 2022 Foto: TT

Bekräftat: Damallsvenskan utökas till 14 lag

Uppdaterad
Publicerad

I dag blev det bekräftat att damallsvenskan utökas till 14 lag från och med 2022.

– Det är viktigt att det inte bara innebär fler matcher utan också att kvalitén i alla matcher är bra, säger Rosengårdsstjärnan Caroline Seger.

Även Umeås mittfältare Lisa Dahlkvist är positiv:

– Jag tycker det är bra för damfotbollen, det gör att fler yngre spelare får chansen att spela mot dom bästa i Sverige. Hammarby och AIK som tagit steget upp, håller en sån pass hög nivå att det är dags för att utöka, säger hon till SVT Sport.

Den kommande säsongen 2021 kommer att fungera som ett övergångsår. Detta innebär att bara ett lag åker ur damallsvenskan samtidigt som tre lag avancerar från elitettan och fyra av sex seriesegrare i division 1 går upp till elitettan.

– Det känns absolut intressant att utöka ligan. Det kanske inte ger frukt direkt men det ger fler klubbar chansen att satsa på spel i en högre liga och förhoppningsvis gör det Damallsvenskan bättre och jämnare i framtiden, säger Emma Berglund, till SVT Sport.

– Det känns bra att vi efter ett par års utredningsarbete äntligen nått i mål, säger Sören Gustafsson, vice ordförande i Elitfotboll dam, till egna hemsidan.

Sportchefen Stefan Alvén har tidigare sagt till SVT Sport att ligan nu får fler matcher av bra kvalitet.

Seger positiv till beslutet

Caroline Seger är inne på samma spår.

– Jag ser i grunden positivt på beslutet men det viktigaste när vi får 14 lag i damallsvenskan är att alla klubbar verkligen satsar, så att kvalitén håller på ett bra sätt, säger landslagskaptenen i en kommentar via Svenska fotbollförbundet.

Främsta aspekten hos klubbarna för förändringen från 12 tll 14 lag var att få till fler matcher. På en damallsvensk säsong blir det fyra matcher till, från 22 till 26.

Beslutet togs på dagens representantskapsmöte.

KLIPP: Därför dömdes tre straffar på tretton minuter (25 november, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.