Foto: Bildbyrån

Bekräftat: Nilla Fischer slutar i landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Nilla Fischer slutar i landslaget.

Det bekräftar man på förbundets sajt.

– Nilla är en av de största vi haft inom svensk fotboll och jag vill verkligen tacka henne för en enastående landslagskarriär, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Nilla Fischer har tidigare varit kryptisk gällande en eventuell fortsättning i Blågult.

Men nu står det alltså klart att försvarsjätten har gjort sitt i landslaget. Totalt blev det 189 landskamper för 38-åringen.

Damlandslaget i fotboll

– Från debuten och fram till i dag har hon varit en ledare, förebild och stor inspiratör för både med- och motspelare, supportrar och landslagsledare. 189 landskamper innebär stor respekt och hon slutar i landslaget med flera fina meriter, medaljer och oändligt viktigt arbete för att föra fotbollen framåt. Så stort tack Nilla för det arbete du gjort både på och utanför sidlinjerna för svensk fotbolls bästa, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Landslagsdebuten gjordes 2001 då hon, som 16-åring, byttes in i en träningslandskamp borta mot Norge.

VM 2019, hennes sista mästerskap, var hon med och tog brons, vilket var hennes andra (2011 kom första) bronspeng. Utöver det var Fischer med och tog OS-silver för sex år sedan.

Här är Nilla Fischers karriär:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lär dig mer om Nilla Fischer. Foto: Bildbyrån

”Har varit en stor ära”

Nilla Fischer bekräftar också själv på Instagram.

”Det har gått 21 år sedan jag gjorde min första landskamp. Det känns som en livstid av lycka, glädje, utmaningar och upplevelser som jag kommer bära med mig resten av livet. Att representera damlandslaget har verkligen varit en stor ära för mig. Till alla fans, mina lagkamrater och förbundet, tack för förtroendet och privilegiet,” skriver hon.

Förbundskapten Peter Gerhardsson om beskedet:

– Nilla har verkligen varit värdefull under min period som förbundskapten och var en viktig spelare som på ett riktigt bra sätt bidrog till att vi tog VM-bronset 2019. Nilla är en stor ledare och ett föredöme både på och utanför planen. Så tack för väl utfört arbete i landslaget under lång tid, säger Gerhardsson.

Nilla Fischers sista landskamp blev mot Slovakien i VM-kvalet 2021.

KLIPP: Nilla Fischers stolthet över sin kamp för jämställdhet: ”Försökt driva processen” (april 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet