Fischers sista strid – ta Linköping till toppen

Uppdaterad
Publicerad

Nilla Fischer har varit fotbollsstjärna under hela 2000-talet, och förutom att ha drivit damfotbollen framåt har hon propagerat starkt för jämställdhet. I år gör hon kanske sin sista säsong, i satsningen på att föra Linköping till den allsvenska toppen.

– Jag tycker att vi har stora möjligheter, säger Nilla Fischer till SVT Sport.

En av svensk fotbolls allra största har landat på Östgötaslätten, efter en lång karriär. Nilla Fischer har två VM-brons och ett OS-silver, hon har kommit med i Världslaget och vunnit Champions League med tyska Wolfsburg. Men nu är det Linköping som gäller: klubben som vann två SM-guld utan Nilla Fischer, men drabbades av stjärnflykt precis innan hon flyttade hem från Tyskland för tre år sedan.

– Jag kanske inte för någon tur med mig eller är ett gott omen, men vi gör en ny satsning, så jag hoppas det kommer när jag är här. Satsningen går ut på att klubben ska ta SM-guld inom tre år, och nu är det år två, säger Nilla Fischer.

Sticker ut hakan

Nilla Fischers karriär har vandrat hand i hand med damfotbollens utveckling, och hon har inte varit rädd att sticka ut hakan. Som på Fotbollsgalan 2018, där hon uppmanade männen att ”komma in i matchen”, eftersom jämställdhet gynnar oss alla.

– Jag tror att jag i efterhand kommer att vara glad och stolt över vad som har skett, och att jag är en av dem som driver processen framåt. Det är fantastiskt att se de förutsättningarna som finns för flickor idag, att kunna spela på de stora arenorna och få mycket publik, säger Nilla Fischer till SVT Sport.

Hennes avgörande nick på mållinjen mot England, räddade VM-brons till Sverige 2019. Men sedan dess har hon låtit familjen gå före både OS i fjol och EM i sommar.

– Jag förstår nu på riktigt vilken belastning det ändå blir att ha två barn, säger Nilla Fischer.

Vad säger detta om din framtid som spelare i Damallsvenskan?

– Jag har det här året kvar på kontrakt, och sedan får jag se. Jag har lärt mig att man ska aldrig ska säga aldrig, men det är verkligen ett år i taget nu.

Se hela mötet med Nilla Fischer i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.