Konsten blev terapi för Janogy: ”Kände mig lugn”

Uppdaterad
Publicerad

Madelen Janogy tog paus från fotbollen på grund av psykisk ohälsa. Nu har barndomsintresset för inredning och konst blivit en hjälp för att hitta den mentala balansen.

– När jag sitter och målar, vilket jag gör ofta, så är det terapi, säger den 25-åriga Hammarbyanfallaren till SVT Sport.

Madelen Janogy känns självklar i likväl det svenska landslaget som Hammarbys satsning i damallsvenskan. Men för att ta sig tillbaka till fotboll har hon förutom stödet från familjen också hittat en flykt i konsten och inredningen.

– Det var någonting jag började med när jag gick hos psykolog. Jag märkte att det hjälpte väldigt mycket och att det har gått tre timmar och jag har bara suttit och målat och jag kände mig lugn, säger Janogy.

”Visste inte om jag skulle komma tillbaka”

När hon 2019 bröt sitt kontrakt med tyska Wolfsburg och flyttade hem, tog hon också en paus från fotbollen på grund av psykisk ohälsa. Janogy visste då inte hur långt bort comebacken var.

– När det var som värst visste jag inte om jag någonsin skulle komma tillbaka. Att jag gick ut med det så tidigt har hjälpt mig också. Jag behövde inte ljuga, kunde vara ärlig med allt och kunde då också vara ärlig med mina egna känslor, säger 25-åringen.

Hammarby topp-lag i damallsvenskan

På lördag drar den damallsvenska säsongen igång och för Janogys Hammarby, där hon har kontrakt säsongen ut, väntar direkt ett tufft möte med Eskilstuna, hemma på Tele2 Arena. Den här säsongen vill hon att laget håller ett jämt spel och inte tappar modet, som hon menar att laget gjorde i höstas.

– För Bajen är det att ta nästa kliv och vara uppe och tävla på riktigt om topp tre-placeringarna. Det är ju en väldigt rolig fotboll vi spelar och det vi ska förbättra är kvaliteten i allt vi gör men också att vi har modet alla matcher. Tappar vi modet så tappar vi också spelet.

Se alla avsnitt av allsvenska stjärnan i SVT Play.

HELA AVSNITTET: Möt Janogy i ”Allsvenska stjärnan”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.