Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Dahlkvist under OS i Rio 2016. Foto: Bildbyrån/SVT

Lisa Dahlkvist: ”Man blir sparkad offentligt”

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Dahlkvist har inte spelat för det svenska landslaget sedan nuvarande förbundskapten Peter Gerhardsson tog över laget 2017. Idag är hon kritisk till hur förbundet skötte hennes avslut i blågult.

– Det kändes som att jag inte duger som fotbollsspelare och att vara så själv i det, man var så utlämnad. Det är ju ingen från landslaget som har hört av sig, berättar Dahlkvist för SVT Sport.

Hon har spelat 134 landskamper för Sverige. Efter EM 2017, när Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten var Lisa Dahlkvist utanför den första landslagsuttagningen.

– Det svartnade ganska direkt och sen kom det – ”Om bara några timmar kommer hela Sverige få reda på det här och man blir sparkad offentligt, hur ska jag klara det här” jag var bara apatisk, berättar hon och minns tillbaka.

Kritisk till hur det sköttes av förbundet

35-åriga Lisa Dahlkvist var en av spelarna som efter EM i Nederländerna 2017, var helt säker på att hon ville fortsätta i det svenska landslaget. När hon hamnade utanför truppen för den första landslagsuttagningen, tog det hårt på henne.

– Det var jättetufft i tre fyra månader, var jag än gick frågade folk ”varför är du inte med i landslaget”. Jag kunde inte ens åka och handla, gå på gymmet, jag kunde inte göra någonting. Det var påfrestande. Jag tyckte att det var så oerhört jobbigt, att jag duger inte som fotbollsspelare och vara så själv i det. Man blev så utlämnad, säger Dahlkvist och fortsätter.

– Det kan jag tänka nu i efterhand, det är ju ingen från landslaget som har hört av sig och bara ”fan hur är det? Jag fattar att det måste kännas jobbigt eller tufft”. Man känner ju de flesta på förbundet, det är ju som att få sparken och så hör ingen av sig igen, avslutar hon.

Förbundet svarar på kritiken

Håkan Sjöstrand på fotbollsförbundet känner inte riktigt igen sig i beskrivningen.

– Vår uppfattning, baserat på tidigare dialoger och den information vi har, är att det inte meddelats något officiellt ”nej tack till landslaget” från Lisa Dahlqvist. Och i och med att hon fortsatt faktiskt spelar på elitnivå – i år i Damallsvenskan – så är hon ju i praktiken fortsatt uttagningsbar till landslaget, och baserat på detta vore det inte rätt att hålla en avtackning, säger han till SVT Sport.

– Om det däremot är så att Lisa, efter ett antal år utanför landslaget, anser att blågult är ett avslutat kapitel, ja då hamnar ju saken i ett annat läge. För helt klart förtjänar Lisa med sina 134 landskamper och många fina prestationer i landslaget en avtackning när tiden är inne för det.

Här hittar du alla avsnitt av serien ”Allsvenska stjärnan” i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste avsnittet på SVT Play