Belgien firar ledningsmålet mot Ryssland. Foto: TT

Belgien slog Ryssland i Sankt Petersburg

Belgien tog emot Ryssland i Sankt Petersburg inför cirka 30 000 åskådare.

Och det var de rödklädda som tog hem alla tre poäng i sin EM-premiär efter seger med 3-0.

Stor hjälte blev Romelu Lukaku som gjorde två av Belgiens mål.

Belgien fick en drömstart när man tog ledningen i den tionde minuten. En passning hittade fram till Romelu Lukaku via en rysk back, och anfallaren gjorde inget misstag framför mål när han snyggt placerade in ledningsmålet. Lukaku tillägnade sedan målet till klubbkamraten Christian Eriksen med frasen ”Chris, jag älskar dig”.

Efter målet ökade Ryssland tempot och de vaskade fram ett par halvchanser men utan att hitta målet.

Fotbolls-EM

I den 25:e minuten kolliderade Belgiens Timothy Castagne med ryssen Daler Kuzyaev med varandra. Efter läkarvård byttes bägge spelarna ut. In kom Thomas Meunier och Denis Cherychev.

Med drygt tio minuter kvar av halvleken utökade Belgien ledningen. Och det var just inhopparen Meunier som enkelt satte dit 2-0 efter att ha tagit vara på en målvaktsretur.

Ryssland jagade

I den andra halvleken gjorde Ryssland flera byten i jakten på en reducering. Men trots att man stundtals pressade Belgien så skapade man inte några riktigt heta målchanser. Även Belgien hade det svårt att komma till avslut i en halvlek som saknade samma energi som den första.

Men i slutet av matchen blixtrade Lukaku till ännu en gång när han satte ditt 3-0.

Belgien höll sedan undan och vann matchen med 3-0 efter mål av Lukaku och Meunier.

– En styrkedemonstration av Belgien, säger SVT:s expert Markus Johannesson.

ARKIV: Belgien sätter dit 3-0 mot Ryssland (12 juni)