Det dröjer med besked om fotbollsallsvenskan. Foto: Bildbyrån

”Planerar i första hand om vi kan flytta fram säsongen”

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte klart när fotbollsallsvenskan 2020 kan dra i gång.
Under söndagen gästade Sef:s generalsekreterare Mats Enquist Sportspegeln där han berättade att ett besked lär komma i slutet av nästa vecka.
– Just nu planerar vi för spel i allsvenskan och i första hand om vi kan flytta fram säsongen, säger han.

De allra flesta utländska och inhemska ligor har till följd av coronavirusets spridning meddelat att de antingen skjuter upp eller ställer in säsongen. Men fotbollsallsvenskan, som är schemalagd att starta 4 april, har inte lämnat något besked.

– Just nu gäller än så länge 4 april,  men för varje minut som går så inser alla att det börjar bli en allt mer kärvare förhoppning att vi ska kunna spela då. I morgon och veckan som kommer kommer vi ha möten med våra klubbar, partners och supportrarna för att se vilka alternativ vi har om det inte går spela med publik 4 april, säger Svensk elitfotbolls (Sef) generalsekreterare Mats Enquist i Sportspegeln.

Vad ser du för alternativ?

– Det första alternativet är att skjuta fram startdatumet, för det viktigaste just nu är den här pandemin. Ibland får vi glömma bort att vi håller på med idrott, även fast det är väldigt viktigt för många. I det här fallet är ändå människors hälsa viktigare. Men hela fotbollen har slutit upp på ett fantastiskt bra sätt.

När måste ni ta ett beslut?

 – Jag skulle säga att vi behöver ge ett besked torsdag eller fredag, men jag tror det blir väldigt svårt för alla parter att ställa om i fall det blir en förändring.

Planerar för spel

Både SHL, SSL och elitserien i bandyn har spelat utan publik senaste veckan. Om det är ett alternativ för fotbollsallsvenskan vill inte Mats Enquist svara på.

– Först måste vi få en kontroll på den här frågan om pandemi, för det är den som styr. Då är inte spel med eller utan publik på läktaren primärt. Det är klart att vi önskar, om det finns förutsättningar, att spela inför publik. Nu tycker jag att värna människors hälsa är en betydligt större fråga än själva sporten.

Vad säger du om att spela fotboll under vintersäsongen?

– Vi vänder på alla stenar just nu. Vi vill ha en säsong som spelas, och det är nummer ett och det är alla överens om. Exakt vilka alternativen är får vi återkomma till. I slutet av veckan hoppas jag att vi har ett besked, säger han och fortsätter:

– Just nu planerar vi för spel i allsvenskan och i första hand om vi kan flytta fram säsongen.

KLIPP: Veckan när Corona lamslog idrotts-Sverige

 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.