Bekräftar att Eriksen fick hjärtstopp: ”Var död vid en tidpunkt”

Uppdaterad
Publicerad

Christian Eriksens tillstånd är fortsatt stabilt och testerna han tagit ser bra ut, meddelar det danska fotbollförbundet.

Men vad som ligger bakom den danska landslagsspelarens kollaps är ännu okänt. 

– Han var död vid en tidpunkt, säger Morten Boesen enligt BT.

Danmarks landslagsläkare Morten Boesen berättar att han pratat med Christian Eriksen flera gånger sedan de obehagliga scenerna under gårdagen.

– Hans tillstånd är fortsatt stabilt och han mår okej efter omständigheterna. Han har också haft kontakt med spelarna. Han kommer att stanna på sjukhuset för observation men testerna han tagit har sett bra ut. Det är Christians status just nu, säger Boesen.

Fotbolls-EM

Boesen vet inte varför Eriksen kollapsade.

– Jag har ingen förklaring till varför det hände. Jag såg det inte live utan på skärmen efteråt, så jag har sett samma sak som ni. I nuläget har jag ingen förklaring, säger han.

Enligt BT säger Boesen:

– Det är svårt att säga hur nära vi var att mista Christian, men han var död vid en tidpunkt. Varför det hände kan jag inte svara på nu.

”Undrade hur vi mådde”

Även förbundskapten Kasper Hjulmand har varit i kontakt med Eriksen.

– Det var en stor lättnad att se Christians leende i dag, det gör mycket, säger Hjulmand.

– Han var mer orolig för oss och undrade hur vi mådde. Han sa att han inte minns något från händelsen och undrade hur vi mådde. Det är typiskt Christian. Han är en makalös fotbollsspelare men också en fantastisk person.

Peter Möller, danska förbundets ordförande, instämmer.

– Vi hade videomöte med Christian och spelarna pratade med honom. Och att Christian var vid gott mod var en otrolig lättnad efter all ovisshet. Det är härligt att vi fått prata med honom och att han efter omständigheterna mår bra, säger Möller.

Fått psykologhjälp

Det danska laget har fått hjälp av psykologer som arbetar med krissituationer.

– Det var helt förfärliga timmar. När vi kom tillbaka till hotellet fick vi stor hjälp av psykologer. Spelarna var verkligen öppna och fick hjälp efter behov, säger Peter Möller.

Det var i slutet av den första halvleken i gårdagens möte med Finland som Eriksen föll ihop och blev liggande i gräset. Lagkamraterna insåg snabbt allvaret och kallade på sjukvårdare.

Efter hjärt- lungräddning blev Eriksen utburen på bår och förd till sjukhus. Trots detta spelades matchen klart och Danmark föll med 0-1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet