Sara Björk Gunnarsdottir. Foto: Bildbyrån

Björk Gunnarsdottir rasar över EM-arenorna

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens fotbolls-EM förväntas bli en publikfest.

Men Island kommer att spela två gruppspelsmatcher på en arena som bara tar 7000 åskådare – vilket får stjärnan Sara Björk Gunnarsdottir att rasa.

– Det är bara pinsamt och det är inte den respekten som vi förtjänar, säger Lyonspelaren i Fotbollskanalens podcast Their Pitch.

För fem år sedan, i senaste EM i Nederländerna, hade alla arenor kapacitet på över 10 000 åskådare.

Så är inte fallet nu – trots att intresset kring damfotbollen bubblar.

En av arenorna som används är Manchester City Academy Stadium med en kapacitet på bara 7000. Den tredje matchen spelas i Leigh vars arena tar 12 000 åskådare. Lyons storstjärna Sara Björk Gunnarsdottir är upprörd.

”Chockerande”

Hon berättar att hennes egen familj kämpat för att få biljetter.

– Jag är besviken över arenorna som vi har fått. Det är chockerande – vi spelar en turnering i England med flera stora arenor och vi får spela på en träningsanläggning som tar runt 5 000 åskådare. Det är bara pinsamt och det är inte den respekten som vi förtjänar. De har inte förberett sig på att vi kan sälja mer än 4 000, säger 31-åringen med ett förflutet i Rosengård, till Their Pitch.

Även Seger kritisk

Sveriges lagkapten Caroline Seger är kritisk mot Uefa.

– Ska vi nu satsa fullt ut mot ett mästerskap och ge damfotbollen det utrymme som behövs – och där det faktiskt visat sig att biljetter säljer slut ganska snabbt, då måste vi också få de arenorna. Det är våra kära vänner från Uefa som har det jobbet, och de får tänka om och göra rätt. Men det får bli en lärdom för dem, säger Seger till Fotbollskanalen.

Sverige spelar en gruppspelsmatch i Leigh (kapacitet på 12 000 åskådare) och två gruppspelsmatcher på Sheffield Uniteds arena som tar 32 000 åskådare.

Finalarenan Wembley tar 90 000 åskådare och är utsåld liksom flera andra matcher.

Fotbolls-EM pågår 6-31 juli. SVT sänder mästerskapet tillsammans med TV4.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.