Foto: Bildbyrån

Uefa: Därför har vi valt de EM-arenorna

Uppdaterad
Publicerad

Rekordstort intresse inför fotbolls-EM i England 2022, enligt Uefa, som trots det har valt matcharenor som bara har kapacitet för ett par tusen.

Nu förklarar organisationen beslutet för SVT.

”Rätt mix av arenor har valts för att förse turneringen med en plattform för att uppfylla potentialen”, skriver Uefas pressavdelning i ett mejl till SVT Sport.

Förra månaden rapporterade Uefa att 140 000 matchbiljetter redan har sålts till kommande sommars stora mästerskap. Siffror som saknar motstycke, enligt organisationen.

Trots det har man valt arenor med mindre läktarkapacitet än tidigare mästerskap. Uefa förklarar hur man har resonerat i valet av spelplatser.

”I januari 2018 genomförde det engelska fotbollsförbundet, i samarbete med UK Sport, en öppen urvalsprocess för de städer och arenor som önskar att vara en del av Uefa Women's Euro 2022. Ett slutligt urval godkändes av Uefa baserat på de arenor och städer som följde kraven”, skriver Uefas pressavdelning i ett mejl till SVT.

Bäst lämpade

Den europeiska fotbollsorganisationen trycker också på att de arenorna och städerna valts då man anser att de är bäst lämpade att skapa minnesvärda evenemang, och erbjuder ett stort utbud för supportrar. Samtidigt har man sett över restiden mellan spelplatserna.

”Alla utvalda arenor är väldigt engagerade i att vara värd för matcherna under hela turneringen och kommer bidra till att skapa en atmosfär för vad som kommer att bli ett utmärkt evenemang för supportrar och spelare”.

”Rätt mix”

”De två största fotbollsarenorna i England, ytterligare fyra arenor med en kapacitet på över 30 000, två arenor över 10 000 och två arenor under 10 000, är rätt mix av arenor för att ge turneringen en plattform att uppfylla potentialen och säkerställa en fantastisk atmosfär för spelarna, biljettinnehavarna och tittarna”.

Uefa är övertygade om att många matcher kommer att bli slutsålda och ser fram emot att mer än fördubbla siffrorna från förra EM.

KLIPP: EM-arena tar färre än 5 000 – trots väntad publiksuccé (22 september 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
EM-arena tar färre än 5 000 – trots väntad publiksuccé

Brighton & Hove-stadion: 30 666 åskådare.
Brentford Community-stadion: 17 250 åskådare.
Wembley: 90 000 åskådare.
Manchester City Akademi-stadion: 4 700 åskådare.
Stadion MK: 30 500 åskådare.
New York-stadion (Rotherham): 12 021 åskådare.
Bramall Lane: 32 050 åskådare.
St Marys-stadion: 32 505 åskådare.
Old Trafford: 76 000 åskådare.
Leigh Sports Village: 8 000 åskådare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer