Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nathalie Björn. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Nathalie Björn: ”Jättehemskt och så klart någonting de behöver se över”

Uppdaterad
Publicerad

Emotionella övergrepp och sexuella trakasserier är vardagsmat i den amerikanska damligan i fotboll.

Nu kräver Nathalie Björn förändring.

– Det är helt förfärligt att det ska vara så. Det är jättehemskt och så klart någonting de behöver se över, säger landslagsbacken till SVT Sport.

Det var under gårdagen som det amerikanska fotbollsförbundet publicerade en oberoende undersökning som slog fast att emotionella övergrepp och sexuella trakasserier drabbar spelare och ledare i NWSL på en regelbunden basis.

Något som givetvis upprör.

– Det är helt förfärligt att det ska vara så. Det är jättehemskt och så klart någonting de behöver se över, vad är det som är fel och var går det snett? Inom fotbollen ska alla känna sig bekväma och alla ska känna sig accepterade och tycka att det är en rolig miljö att vara i, säger Nathalie Björn som till vardags spelar i Everton i engelska ligan.

– Just sådana här siffror har jag inte tagit del av innan även om det var lite snack i USA om det här förra året. Det är så jäkla tråkigt att det ska vara så på den här nivån, fotbollen är en miljö man ska kunna känna sig trygg i.

I undersökningen kan man bland annat läsa att det i 200 intervjuer framkommit att spelare utsatts för muntlig förnedring, manipulation och att repressalier mot dem som försökt träda fram ska ha skett. Även berättelser om sexuella övergrepp, sexuella kommentarer och våldtäkt förekommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.