Häckens tränare Robert Vilahamn reagerar efter matchen Foto: Bildbyrån

Förbundet bekräftar: Inga hot polisanmäls efter cupen

Uppdaterad
Publicerad

BK Häckens spelare och ledare gick över gränsen efter finalförlusten mot FC Rosengård i Svenska cupen.

Nu kan klubben straffas i efterhand.

– De (domarteamet) är besvikna i hur de blir bemötta och att man tar heder och ära av dom, säger SvFF:s säkerhetsansvarige, Martin Fredman.

Ett omdiskuterat mål blev avgörande i damernas cupfinal mellan FC Rosengård och BK Häcken och väckte upprörda känslor riktat mot domarna efter matchen.

Domaren Sara Persson ansåg att Stefanie Sanders avslut var över mållinjen innan Jennifer Falk greppade den. Målet blev avgörande och gav skåningarna titeln.

På kvällen meddelade Svenska fotbollförbundet att säkerhetsavdelningen kopplats in för att utvärdera hotbilden mot domarteamet.

Nu kan SvFF konstatera att hotbilden är under kontroll.

– Vi är överens i nuläget om att det, gällande hotdelen, inte finns något som kommer polisanmälas. Det är ingenting som är på den nivån att det är brottbalksbrott. Där kommer vi inte göra någonting. Sara och gänget är trygga och känner att de fått den stöttning från mig och från andra som de behöver i den biten, säger SvFF:s säkerhetsansvarige, Martin Fredman.

– Sedan finns det en del icke önskvärda beteenden från både spelare och ledare i samband med matchslutet. Men det är på den nivån att där får vi avvakta, dels domarrapporten som Sara skriver själv, samt matchdelegatrapporten eftersom vi hade matchdelegat på plats igår. Sedan blir det fotbollens och idrottens regelverk som får avgöra vad och vem som har eventuella efterräkningar.

”Besvikna hur de är bemötta”

Fredman bekräftar att det rör sig om verbala attacker på domartrion.

– Så är det. Sedan upplever de (domarna) själva när de är i omklädningsrummet att de bankar på dörren och upprepande kräver att få komma in. Vem som gör det får framgå av rapporten.

Du som pratat med Sara, hur mår hon i dag?

– Det hon säger är att de är trygga i att de gjort sitt jobb och de går inte in och gör medvetna fel, om det nu var fel – det tänker inte jag spekulera i. Men de är besvikna i hur de blir bemötta och att man tar heder och ära av dom på de sättet man gör efter match för att de gjort sitt jobb.

Häckens tränare Robert Vilahamn, som blev utvisad i slutet, var inte nådig i sin kritik mot domarna efteråt.

– Jag tycker inte att den här linjedomaren är tillräckligt bra för att döma damallsvenskan och jag hoppas att hon aldrig mer dömer, sade han bland annat till Aftonbladet.

Står för kritiken

Dagen efter stod han alltjämt för sin åsikt.

– Det handlade mer om en feedback om att jag inte tycker nivån motsvarar spelarna. Jag tycker de här tjejerna är sjukt professionella och ambitiösa. Jag tycker inte den assisterande domarens insats motsvarar det och det står jag för alla dagar.

– Jag tycker de finns många duktiga domare där ute, det här är mer en specifik sak i en specifik match. Jag jobbar mycket med att släppa det nu, säger han till SVT Sport.

Angående att hans lag skulle betett sig illa håller Villahamn inte med om.

– Det är väl ganska bra att båda analyserar varandra och kommer med feedback av det. Den utlösande faktorn är något de gör som gör att vi agerar. Sen får vi se över vårt beteende och se hur vi ska hantera det. Men alla människor har känslor. Men jag känner ändå att jag tycker mina spelare hanterar det på ett bra sätt och inte hotfullt på något sätt. Jag tycker inte det var värre än att de visar en vilja och besvikelse och att de vill framföra det. De har bara visat en vinnarskalle och frustration, inte något som jag inte kan stå för.

KLIPP: Falk rasar mot avgörande målet: ”Så jävla arg”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.