Stina Blackstenius i lördagens match mot Örebro. Foto: Bildbyrån

Blackstenius förkyld – har inte anslutit till laget

Uppdaterad
Publicerad

Idag samlades de svenska fotbollsdamerna för två viktiga EM-kvalmatcher mot först Lettland och sedan Island. Men anfallstjärnan Stina Blackstenius är inte med. Hon är förkyld och har ännu inte lämnat ett negativt coronatest.

– Stina hörde av sig idag förmiddag och sade att hon hade väldigt lindrigt halsont, säger landslagsläkare Houman Ebrahimi.

Stina Blackstenius saknades på dagens träning.

– Vi har lärt våra spelare att vara väldigt ärliga med sina symtom. Så Stina hörde av sig idag förmiddag och sade att hon hade väldigt lindrigt halsont. Ingen feber, ingen snuva. Så väldigt lindriga förkylningssymtom. Hon kommer testas imorgon och vårt protokoll säger att när man är symtomfri så får man komma in i bubblan. Men också när man har ett negativt covid-prov, säger landslagsläkaren Houman Ebrahimi.

Damlandslaget i fotboll

Har ni haft någon oro kring de övriga Göteborgsspelarna i landslaget?

– Inte alls. De har inte haft några symtom och Stinas symtom började först idag.

Hela laget ska coronatestas imorgon. Varför inte idag?

– Det är enligt våra protokoll. Vi har hela tiden kontakt med dem och följer symtomen. Det är väldigt osannolikt att man kan smitta någon annan om man inte har några symtom.

Förbundskapten Peter Gerhardsson menar att coronatester och liknande inte påverkar honom alls.

– Absolut ingenting. Jag har fullt förtreonde för det medicinska teamet. Jag fokuserar på de fotbollsmässiga bitarna. Det är inget jag påverka, säger han till SVT Sport.

Bägge EM-kvalmatcherna spelas på Gamla Ullevi. Man möter Lettland på torsdag och sedan är det en gruppfinal mot Island på tisdag.

SVT Sport har varit i kontakt med Stina Blackstenius, som inte vill ge några kommentarer.

KLIPP: Se målen i mötet mellan Sverige och Island (22 september 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet