Michel Platini och Sepp Blatter kollar fotboll. Foto: Bildbyrån

Blatter och Platini ställs inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

Före detta fotbollspamparna Sepp Blatter och Michel Platini åtalas misstänkta för bedrägeri och en rad andra brott, uppger den schweiziska åklagarmyndigheten.

De ska ställas inför rätta inom några månader.

85-årige Blatter, tidigare ordförande i Internationella fotbollsförbundet (Fifa), och 65-årige Platini, som hade samma position i Europeiska fotbollsförbundet (Uefa), kommer att ställas inför en federal domstol i schweiziska Bellinzona någon gång de kommande månaderna.

Fallet har nu sex år på nacken, och är kopplat till en penningtransaktion på motsvarande drygt 19 miljoner kronor från Blatter till Platini 2011. Utbytet av pengar var det som fick de båda fotbollspotentaterna på fall 2015, och de har sedan dess varit avstängda från sina uppdrag i Fifa respektive Uefa.

”Betalningen slog mot Fifas tillgångar och berikade Platini på olaglig väg”, skriver den schweiziska åklagarmyndigheten i ett uttalande.

Både Blatter och Platini har nekat till anklagelserna och hänvisat till en muntlig överenskommelse som ska ha skett för mer än 20 år sedan. Pengarna ska enligt dem ha varit lön för arbete som Platini utfört som rådgivare till Blatter under den senares första mandatperiod, 1998–2002.

Blatter åtalas misstänkt för bedrägeri, ekonomisk misskötsel, förskingring av Fifas pengar och dokumentförfalskning. Platini åtalas misstänkt för bedrägeri, förskingring och som medskyldig till Blatters misskötsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.