Brommapojkarnas Martin Mutumba deppar. Foto: Bildbyrån

BP och Utsikten ur superettan

Publicerad

I fjol spelade Brommapojkarna i allsvenskan. Nästa år – i division 1. Det står klart efter att laget föll borta mot Mjällby. ”Det är fruktansvärt. Men sanningen är att vi inte tar tillräckligt många poäng och inte är tillräckligt bra”, säger BP-tränaren Magni Fannberg till TV12 efter 2–1-förlusten.

Noterbart är att BP under de två senaste säsongerna bara vunnit sju av sextio matcher, vilket gör att de nu får börja om i division 1.

Teteh Bangura nickade enkelt in 1–0 till Mjällby. Brommapojkarna hade ett par farliga lägen att kvittera i den första halvleken, men avsluten var direkt svaga. Och när Lumala Abdu dribblade ett knippe BP-spelare och rullade in 2–0 dog det lilla BP-hoppet som fanns kvar.

För samtidigt krävdes det att Utsikten och Frej skulle förlora för att BP skulle kunna nå en kvalplats. Och det var aldrig riktigt nära att allt stämde samtidigt.

Först tog Utsikten ledningen borta mot Jönköping Södra och dryga halvtimmen in i slutomgången nickade Johannes Gustafsson in 1–0 till Frej hemma mot Värnamo.

Den lilla dramatik som fanns utspelade sig snarare om den andra nedflyttningsplatsen, där det främst stod mellan Frej och Utsikten. Men den tog Jönköping Södras Tommy Thelin kol på när han gjorde ett äkta hattrick i den andra halvleken och sänkte Utsikten. Thelin assisterade även till de två första målen och gjorde därmed fem poäng i den sista omgången.

Frej kommer att kvala mot norrettans kvallag Akropolis.

Mjällby ställs mot tvåan i söderettans Örgryte.

Båda superettanlagen börjar borta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer