Det var en hel del oroligheter på läktaren under gårdagens möte mellan Sverige och Serbien. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Bråk i den svenska klacken: ”Stök i många olika skepnader”

Uppdaterad
Publicerad

Det var mycket känslor inblandade i mötet mellan Sverige och Serbien.

Kanske främst på läktaren.

– Vi hade mycket bråk på arenan i går, det var stök i många olika skepnader, säger det svenska fotbollsförbundets säkerhetschef Martin Fredman.

Säkerhetspersonalen på Friends Arena hade sina händer fulla under gårdagens Nations League-möte mellan Sverige och Serbien.

Kriget i det forna Jugoslavien engagerar och upprör fortfarande.

– Det vi gjorde i går var att sortera ut flaggor som var direkt politiska med budskap på som hade med det forna kriget i Jugoslavien att göra, kopplat till vissa orter och så vidare. Vi hade expertis på plats som hjälpte oss att reda ut vilka flaggor som betydde vad. Vad som de facto är politik och vad som inte är nationsflaggor. Det var som att börja om mellanstadiet igen och ha en flagglektion, det var väldigt många olika flaggor och väldigt mycket känslor, säger säkerhetschefen Martin Fredman.

”Eskalerade till ett bråk”

Men trots att de tagit in experthjälp i entréerna så lyckades de inte lägga ett lock på alla känslor. Bland annat så utbröt ett rejält bråk i den svenska klacken sedan två personer valt att vifta med varsin flagga.

– Det finns en situation under andra halvlek på den södra kortsidan som eskalerade till ett bråk som vi fick gå in och avbryta och skicka ut två stycken personer från arenan. I det fallet var det en albansk flagga och en bosnisk flagga som togs upp i den svenska klacken. Förutom att det resulterade i att det blev oroligt och ordningsstörningar på den svenska sidan så reagerade den serbiska publiken på andra sidan på samma flaggor. Det var väldigt känsligt i går med alla flaggor överhuvudtaget vilket utlöste flera såna händelser, säger Fredman.

Vad gör ni när sådant händer?

– I det här fallet tror jag inte att det upprättades någon polisanmälan från någon av parterna. I och med att personerna avlägsnades från arenan på grund av händelsen så skulle jag tro att just den händelsen är utagerad.

Förbjuder inte nationsflaggor

Att förbjuda vanliga nationsflaggor är helt uteslutet.

– Vi är av den uppfattningen som arrangör att vi lever i ett land med rätt höga förväntningar på att vi ska följa de grundlagsskyddade rättigheterna och så vidare. Och att förbjuda en flagga vid entréerna bara för att det är en flagga har vi sagt att det ska vi verkligen inte göra. Men finns det budskap eller kopplingar till känsliga delar i det så stoppar vi det redan i dörren som vi gjorde i går, kanske främst på den serbiska sidan som hade med sig rätt mycket olika budskapsbanderoller och olika flaggor som kanske inte hade med Serbiens nation att göra, säger Fredman.

KLIPP: Krigen i Jugoslavien på 60 sekunder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Krigen i Jugoslavien på 60 sekunder Foto: Michel Euler / AP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer