Leicesters Cengiz Under och Brentfords Tariqe Fosu knäböjer inför en match för några veckor sedan i FA-cupen. Foto: Kirsty Wigglesworth/TT

Brentford slutar knäböja inför avspark

Uppdaterad
Publicerad

Brentford kommer inte längre att knäböja innan avspark.

Spelarna anser att aktionen inte längre har någon effekt i kampen mot rasism.

”Vår tro är att vi kan använda vår tid och energi att främja jämlikhet på andra sätt”, skriver klubben i ett officiellt uttalande.

Spelarna i Englands näst högsta fotbollsligan, The Championship, har knäböjt inför avspark som en aktion mot rasism.

Gesten kom till i stöd för Black Lives Matter-rörelsen efter vårens polisvåld mot svarta i USA.

Men nu meddelar Brentford, där svenske Pontus Jansson spelar, i ett pressmeddelande att man inte längre kommer att genomföra knäböjningen.

Spelarna som fattat beslutet

Det är spelarna själva som har fattat beslutet då de anser att aktionen inte längre har någon effekt. De anser i stället att det finns andra sätt att uppmuntra jämställdhet som är mer gynnsamma.

”Det här beslutet har kommit efter långa diskussioner i gruppen. Det finns ett tydligt behov att fortsätta kämpa för att få ett slut på all diskriminering och, som spelare, kommer vi vara en del av det i Brentford, i fotbollen i allmänhet och i samhället i stort”, skriver de i pressmeddelandet.

Brentford möter under söndagen Barnsley och ändringen genomförs redan till den matchen. De poängterar dock att de kommer att stödja andra klubbar som vill gå ner på knä inför matcherna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.