Sebastian Coe vid besök på den nya Nationalstadion i Tokyo. Fotbollsspelare i den engelska ligan som knäböjer innan match. Foto: Bildbyrån

Friidrottsbossen Sebastian Coe vill tillåta knäböjning under OS

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Coe, det internationella friidrottsförbundets ordförande, stöder idrottare som knäböjer på prispallen under de olympiska spelen.

– Jag har varit tydlig med att om en idrottare vill knäböja på pallen så ger jag den mitt stöd, sa han vid en visning av den nya OS-arenan i Tokyo.

Enligt de olympiska reglerna är det förbjudet med politisk, religiös eller rasistisk propaganda överallt inom OS-arenorna och OS-byn. Men Sebastian Coe, chef för friidrotten och själv både OS-guldmedaljör och världsrekordinnehavare, trotsar alltså de här reglerna. Detta så länge som de inte är respektlösa mot andra idrottare.

– Idrottare är en del av världen och om de vill reflektera över den värld de lever i så är det fullständigt acceptabelt för mig så länge som det sker med en total respekt för de övriga tävlande, vilket jag tror de flesta av dem förstår.

Tokyo 2020

Säker på bra OS

Coe är övertygad om att OS 2021 i Tokyo kommer att bli både Coronasäkert och väl genomfört.

– Vi vet inte säkert vad som kommer att hända de närmaste månaderna. Vi arbetar hårt tillsammans med arrangören så att spelen ska bli fantastiska. Det kan bli en del anpassingar och skillnader mot det normala , men jag fullkomligt övertygad om att även under de omständigheterna så blir det ett jättebra OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet