Camilla Neptune är en av initiativtagarna till uppropet. Foto: Bildbyrån

Profilernas upprop – vill ha lika ersättning inom fotbollen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige skördade stora framgångar under sommarens fotbolls-VM. Det har blåst nytt liv i diskussionen kring lika ersättning för dam- och herrlandslagen. Förra veckan DO-anmäldes Svenska Fotbollförbundet. Nu har flera före detta elitspelare i damfotbollen har skrivit under ett brev till SvFF där de kräver jämställda ersättningar.

– Vi har haft skillnader tidigare, det har kanske haft sitt berättigande på -70, -80 och till och med kanske på 1990-talet. Men inte i dag. Här gäller det att sätta ner foten, så att vi kan gå vidare med en jämställd svensk fotboll, säger Camilla Neptune, fd. landslagsspelare och initiativtagare till det öppna brevet till SVT Sport. 

Neptune hörde efter med gamla lagkamrater och landslagskollegor som alla var positiva till initiativet. Anette Börjesson är den andra initiativtagaren. Bland signaturerna finns profiler som Hanna Marklund, Malin Moström, Frida Östberg, Lena Videkull och Happy Sunrise Lovesan (tidigare Tina Nordlund).

Damlandslaget i fotboll

– Alla nappade, på bara några dagar är det över 50 som har skrivit under och många fler som jag vet stödjer det. Det är jätteroligt, hoppas att SvFF tar till sig det nu.

”Vi har läst och hört att ni låter herrarnas ersättning stå emot damernas på så sätt att herrarna skulle tvingas att avstå eller sänka sin ersättning för att damerna ska få högre. Varför skulle det behöva vara så? Ställ inte herrspelare mot damspelare! Ställ alla med varandra och för svensk fotboll.”, står det bland annat i brevet som SVT tagit del av.

Kritiken mot förbundet: Skapar otydlighet och osäkerhet

Förbundet har inte offentliggjort några avtal, men har hela tiden hävdat att de är rättvisa och likvärdiga mellan damerna och herrarna.

– Man balanserar på ord i stället för att tala klarspråk. Är det lika? Är det jämställt? Det svarar de inte på, säger Camilla Neptune.

Svaret: ”De kan inte veta vad som står i avtalen”

När SVT når förbundets kommunikationschef Andreas Jansson har han förståelse för engagemanget och intresset. Men håller inte helt med i kritiken.

– Parterna har enats om att avtalen ska omfattas av sekretess. Det innebär att innehållet i avtalet inte är känt eller offentligt, och att vi inte kan kommentera dem mycket mer än så. Det innebär också att många av de som har skrivit det här (brevet) inte riktigt kan veta vad som står i avtalen, säger han till SVT Sport.

”Lika lön för lika arbete gäller inte”

”De ekonomiska villkoren och framgångarna på fotbollsplanen har aldrig varit så ”bra” som nu, men ändå är det ofattbart att våra representationslag i fotboll har olika ersättningar för sina uppdrag. Lika lön för lika arbete gäller tydligen inte för Svenska fotbollförbundet!  Hur svårt kan det vara? Varje landslagsuppdrag i våra representationslag borde räknas lika oavsett vilket kön det gäller. Tid, insats m.m är ju detsamma så varför värdera avancemang till och i VM, EM osv olika? ”, står att läsa i brevet.

Förbundet har trots påtryckningar inte offentliggjort vare sig herrarnas eller damernas ersättning. Något man nu hoppas få ändring på.

– Jag vet inte heller hur stor ersättningen är i kronor och ören. Men jag hör ju bara vad de som spelar just nu säger, att det är skillnader mellan damerna och herrarna, säger Neptune och fortsätter:

– Det finns kanske ingen skyldighet att redovisa men när man inte gör det så skapar man ännu mer otydlighet och osäkerhet. Det finns ingen anledning till att göra det. Här gäller det att ta tag i det och lösa det!

Herrarna drar in mer – borde de inte tjäna mer?

Ett av huvudargumenten till att herrspelare kan tjäna mer än damspelare är att herrarna genererar fler intäkter.

– Jag tycker att det är jättebra om man drar in pengar till svensk fotboll. Men representationslagen kan ju ha lika ersättning för det. Drar man in pengar till svensk fotboll så går det vidare till föreningarna och utvecklingen av unga tjejer och killar. Jag ser inte det som en anledning till att herrarna skulle få mer pengar.

Svff:s kommunikationschef Andreas Jansson:

– Med all respekt för engagemanget för en större jämställdhet inom fotbollen, ett engagemang som vi delar. De vet ju inte vad som står i de här avtalen. Vår uppfattning är att de är likvärdiga och rättvisa. Jag kan förstå intresset och att man vill jämföra avtalen, men om man inte har möjlighet att göra det så kan man inte förutsätta att avtalen är orättvisa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet