Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brwa Nouri vittnar om mycket våld i och runt den indonesiska ligan. Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

Brwa Nouri: ”Det är massor av våld – tyvärr”

Uppdaterad
Publicerad

Minst 125 personer omkom efter matchen mellan Arema och Persebaya Subaya i den indonesiska ligan. Svenske Brwa Nouri, som spelar i ligakonkurrenten Bali United, känner sorg men är inte helt förvånad.

– Det är inte vanligt att över 100 dör, men det har skett dödsfall och läktarskandaler förr, säger han till SVT Sport.

Över 100 döda i våldsamheter efter en indonesisk ligamatch. Det var det första som nådde Brwa Nouri då han vaknade i morse.

– Jag kände någon form av förtvivlan. Jag tänkte på alla människor som dog och jag tänkte på antalet. Det blir en siffra, men då man ser det i perspektiv så är det osannolikt, obeskrivligt, bara sorgligt, säger han.

Brwa Nouri har spelat i Bali United sedan 2018 och under de åren har han upplevt mycket våld i samband med matcher.

– Massor av våld, tyvärr. Det är sjukt att säga, säger han och fortsätter:

– Ligan stoppas i stort sett varje år. Ingen liga sedan jag kom hit har spelats från början till slut utan något stopp. Mitt första år hann jag vara här i kanske en månad innan det skedde ett dödsfall. Det var en supporter som kom till arenan och han bar fel tröja helt enkelt, då dödade de honom och ligan stoppades.

Inte mindre sugen på att spela

Gör det här dig mindre sugen på att fortsätta spela där?

– Jag vet inte vad det rätta svaret är, men det gör inte det. Första gången det hände hade jag varit här en månad och det var sjukt.

– Kulturen är väldigt hotfull. Det är inte jätteroligt att spela bortamatcher mot den här typen av lag och supportrar, men jag är inte rädd. Jag har aldrig åkt med ångest eller oro. Jag har inga tankar på att lämna, även om man har varit försiktig efter matcher då man har vunnit borta mot den här typen av lagen.

”Vi har fått vänta i mittcirkeln”

Nouri berättar hur det kan gå till då man vinner borta mot så kallade högrisklag.

– Det har funnits matcher där vi har vunnit mot sådana lag borta och vi inte har hunnit springa ut till spelartunneln. Då har vi fått vänta i mittcirkeln och barrikera oss med poliser tills de ser till att det är säkert för oss att komma in till omklädningsrummet.

I maj ska VM spelas i Indonesien. Om det internationella fotbollsförbundet Fifa kommer att agera efter den här skandalen är i nuläget oklart.

– Det var en sak man tänkte på, att det ska spelas U20-VM här. När sådana här saker händer lär Fifa ha ett öga på hur man hanterar det här i Indonesien, säger Nouri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.