Minst åtta personer omkom efter gårdagens publiktragedi. Foto: TT

Byter arena efter publiktragedin

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga fler matcher på Olembé-stadion tills vidare efter gårdagens publiktragedi.

Söndagens kvartsfinal i Afrikanska mästerskapen kommer i stället att spelas på Ahmadou Ahidjo-stadion, även den belägen i huvudstaden Yaoundé.

Dagen efter olyckan som krävde åtta människors liv och ett 50-tal skadade höll Patrice Motsepe, president för Afrikanska fotbollförbundet CAF, en presskonferens som inleddes med en tyst minut och för alla som förolyckats i tragedin på Olembé-stadion.

Därefter förkunnade han att söndagens kvartsfinal inte kommer att spelas på samma arena. Ny skådeplats blir Ahmadou Ahidjo-stadion, även den i kamerunska huvudstaden Yaoundé, som stod värd åt ett antal gruppspelsmatcher.

Det är ännu oklart var finalen kommer äga rum. Matchen, som spelas den 6 februari, var även den planerad att spelas på Olembé-stadion. Enligt Patrice Motsepe kommer dock inga fler matcher att spelas där innan fansens säkerhet är ”absolut garanterad”.

Katastrofen inträffade under åttondelsfinalen i Afrikanska mästerskapen mellan hemmanationen Kamerun och Komorerna.

Stängda grindar

En stor folkmassa tryckte på för att ta sig in på Olembé-stadion trots att publikkapaciteten var reducerad till 80 procent på grund av covid-19.

Enligt vittnen uppstod trängseln – som ledde till att människor klämdes och trampades ned – när grindarna till arenan stängdes.

Patrice Motsepe förklarar att han avser att ta reda på varför och i vilket syfte som grindarna stängdes.

– Om grindarna hade varit öppna hade fansen kunnat gå igenom utan problem och vi hade sluppit så många dödsoffer, men de var stängda av någon oförklarlig anledning, säger han.

Presidenten kräver utredning

Kameruns president Paul Biya har beordrat att en utredning ska påbörjas för att ”bringa klarhet i den här tragiska händelsen”. Även Patrice Motsepe säger sig kräva en rapport kring ”det inträffade”.

Värdnationen Kamerun vann matchen med 2–1 och är klart för kvartsfinal mot Gambia.

Kamerun är värd för mästerskapet för första gången på 50 år. Landet var aktuellt som värd 2019, men värdskapet flyttades till Egypten, bland annat på grund av statusen på arenorna.

Utöver finalen är en av semifinalerna planerade på Olembé-stadion.

KLIPP: Minst åtta personer trampades ihjäl före matchen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.