Uefa:s Alexander Ceferin är extra besviken på bland annat Real Madrid. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ceferin rasar mot tre av klubbarna: ”De tror att jorden är platt”

Uppdaterad
Publicerad

Uefa:s ordförande Alexander Ceferin har varit hård mot klubbarna bakom den planerade superligan.

Nu pekar han specifikt ut Barcelona, Real Madrid och Juventus.

– De tror att jorden är platt och att Super League fortfarande existerar, säger han till Daily Mail.

Det var tolv europeiska storklubbar som i söndags lanserade den nya stängda ”superligan”, men under veckan har den också raserats efter stora supporterprotester.

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa, som på måndagen presenterade en ny version av Champions League, hotade direkt med sanktioner mot klubbarna bakom ligan. Men ordförande Alexander Ceferin vill ändå inte dra alla över en kam.

– För mig är det en stor skillnad mellan de engelska klubbarna och de sex övriga. De drog sig ur först och erkände sitt misstag. Det krävs en del för att säga ”vi hade fel”, säger han.

– I mina papper finns det tre grupper: de engelska klubbarna som först lämnade, tre övriga (Atletico Madrid, AC Milan, Inter) och sedan de tre sista som tror att jorden är platt och att Super League fortfarande existerar.

Varför just Barcelona, Real Madrid och Juventus får mest kritik är för att Ceferin uppfattar att det var de som låg bakom planerna på superligan. Real Madrids ordförande Florentino Perez är även ordförande i superligan, medan Juventus-basen Andrea Agnelli även var drivande.

KLIPP: Därför skrotas planerna på ”superligan”

Fakta: Superligans planer

Den planerade superligan – Super League – ska enligt klubbarna under premiärsäsongen ha 20 deltagande lag.

Tolv av dessa – Milan, Inter, Juventus, Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham – är direktkvalificerade. Det ska även ytterligare tre klubbar vara, dessa kommer även att få status som medgrundare av superligan.

Övriga detaljer om den tänkta turneringen bygger på samarbete med de nationella förbunden, vilka redan fördömt planerna. Men om superligan får som de vill kan formatet se ut så här:

Övriga fem deltagande lag ska kvala in i ligan, enligt pressmeddelandet ”baserat på föregående säsongs resultat”.

Matcherna ska spelas mitt i veckan, så att klubbarna kan spela i inhemska ligor på helgerna.

Superligan ska spelas från augusti till maj. De 20 lagen delas in i två grupper om tio lag. De tre främsta i varje grupp går till kvartsfinal. Lag fyra och fem i grupperna gör upp om de sista slutspelsplatserna.

Slutspelet ska sedan se ut som dagens Champions League, med dubbelmöten fram till en final i maj månad.

Superligan ska spelas ”så snart som möjligt”.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.