Foto: Bildbyån

Här är åttondelsfinalerna i Champions League

Uppdaterad
Publicerad

I dag lottades åttondelsfinalerna i Champions League – och det blir flera stormöten. Förra säsongens vinnare Liverpool får möta Atlético Madrid och Real Madrid ställs mot Manchester City.

Efter gruppspelet är det 16 stycken lag kvar som gör upp om Champions League-titeln. I dag lottades åttondelsfinalerna i Nyon där Uefas huvudkontor ligger. Det var en så kallad stängd lottning där gruppspelsettorna från hösten och vinterns gruppspel drogs mot tvåorna. Däremot kunde inte lag som spelat i samma grupp, eller lag från samma land, lottas mot varandra.  

Det blir två heta möten mellan engelska och spanska lag. Förra säsongens vinnare Liverpool får möta Atlético Madrid och Real Madrid möter Manchester City. En tacksammare lottning fick Valencia som möter italienska seriesexan Atalanta. Bergamo-laget gör sitt första framträdande i Champions League. Trots att laget fick en mardrömsstart på gruppspelet med tre raka förluster gick laget vidare. Det efter att Sjachtar Donetsk besegrades i den allra sista grupp-omgången.

Nöjd med lottningen

Emil Forsberg och hans Leipzig fick en bra lottning då laget får möta fjolårsfinalisten Tottenham FC med nya tränaren José Mourinho.

– Det är en svår motståndare, men jag tror att vi har bra chanser. Vi vill vinna båda matcherna och gå vidare. Vi har sett under säsongen att vi har nog erfarenhet att vinna matcher i Champions League, säger Markus Krösche, sportchef i Leipzig, till SVT Sport.

Forsberg var en stor anledning till att tyska laget kunde avancera till klubbens första åttondelsfinal i Champions League. Mot Benfica gjorde han två mål och mot Lyon följde han upp det med att göra mål på straff.

– Forsberg är väldigt viktig och han har en stor betydelse för oss. Det har vi sett under säsongen och slutet av gruppspelet, säger Markus Krösche och fortsätter:

– Han har en stor roll och är en av de erfarna spelare som vi har i truppen.

Dubbelmötena i åttondelsfinalen spelas 18, 19, 25 och 26 februari med returer 10, 11, 17 och 18 mars. Champions League-finalen spelas i Istanbul den 30 maj.

Här är åttondelsfinalerna i Champions League

Dortmund – PSG

Real Madrid – Manchester City

Atalanta – Valencia

Atlético Madrid – Liverpool

Chelsea FC – Bayern München

Lyon – Juventus

Tottenham – Leipzig

Napoli – Barcelona

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.