Blixtar och dunder, magiska under – Asllani hjälte i väderkaoset

Uppdaterad
Publicerad

Blixtar och dunder, magiska under.

Sverige var mållöst och frustrerat när VM-premiären mot Chile plötsligt avbröts i 42 minuter på grund av kraftigt oväder.

När matchen återupptogs klev Kosovare Asllani och Madelen Janogy fram och ordnade seger med 2–0.

– När väl chansen dök upp tänkte jag äntligen, säger Asllani till SVT Sport.

Regnet öste ned i Rennes och Sverige öste skott mot Chiles målvakt. Men PSG-stjärnan Christiane Endler tog allt till en början och Blågult såg frustrerade ut.

Sverige dominerade bollinnehavet och Chile, som gjorde sin första VM-match i historien, fick mest hålla till på egen planhalva.

Den bästa chansen i första halvlek kom i den 26:e minuten. Linda Sembrant nådde högst på en hörna varpå Nilla Fischer nickskarvade vidare från nära håll. Endler kastade sig och gjorde en makalös reflexräddning med vänsterhanden.

Totalt sköt Sverige hela 25 skott, och när det väl small till var det inte ett svenskt mål utan ett blixtnedslag som avbröt matchen under hela 42 minuter.

”Förtjänade tre poäng”

När de sista 18 minuterna skulle spelas tog Sverige tag i taktpinnen direkt och fortsatte ösa på framåt. I den 83:e minuten kom utdelningen när inhopparna Madelen Janogy och Anna Anvegård krigade fram bollen till Kosovare Asllani. Stjärnan höll sig påpassligt framme i straffområdet och slog in 1–0 med vänsterfoten.

– Jag satt i omklädningsrummet under uppehållet och tänkte i mitt huvud att jag vill avgöra och vi förtjänar tre poäng. Jag försökte hålla mig i boxen. När väl chansen dök upp tänkte jag äntligen, säger matchvinnaren Kosovare Asllani till SVT Sport.

– Vi vet att vi är starkare än de flesta lag sista 20.

Mästerskapsdebutanten Janogy fastställde sedan slutresultatet 2–0 med ett drömmål på tilläggstid.

Sverige är obesegrade i fyra raka VM-premiärer.

VM

Chile logo

Chile

0 - 2

Sverige logo

Sverige

Roazhon Park, Rennes
Publik: 15875
Domare: Lucila Venegas

SVENSKA VM-PREMIÄRER

1991: Förlust 2–3 mot USA

1995: Förlust 0–1 mot Brasilien

1999: Förlust 1–2 mot Kina

2003: Förlust 1–3 mot USA

2007: Oavgjort 1–1 mot Nigeria

2011: Vinst med 1–0 mot Colombia

2015: Oavgjort 3–3 mot Nigeria

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.