SVT:s expert Frida Östberg hyllar Madelen Janogy. Foto: Bildbyrån

Trots succén – experten vill inte se Janogy från start

Uppdaterad
Publicerad
Succéinhopparen Madelen Janogy, 23, låg bakom Sveriges seger mot Chile.
Nu hyllas hon av SVT:s expert Frida Östberg.
– Vilken prestation av Janogy. Det är skithäftigt, säger hon.

I den 81:a minuten byttes Piteås Madelen Janogy in och fick göra mästerskapsdebut i sin blott femte landskamp. Då låg hon först bakom Kosovare Asllanis 1–0 innan hon själv ökade på med ett riktigt drömmål på tilläggstid. Hennes andra mål i landslagströjan.

SVT:s expert Frida Östberg hyllar den unga anfallaren.

– Hon har sett jättebra ut i damallsvenskan också så jag är inte överraskad. Hon ger alltid 110 procent och har modet och glädjen som Sverige behöver. Hon bidrar med mycket energi till gruppen.

Tycker du att hon ska starta mot Thailand på söndag?

– Nej, det tycker jag inte, det är ett rätt stort mentalt steg att starta när man bara har gjort fem landskamper. Då är det bättre att använda henne som en gubben i lådan som kan komma in helt utan press och bara köra. Spelar man från start blir uppladdningen helt annorlunda och man hinner tänka rätt mycket, säger Östberg.

”Mentala biten imponerade”

De två andra inhopparna – Växjös Anna Anvegård och Linköpings Lina Hurtig – var också högst delaktiga i Sveriges seger.

– Alla tre inhopparna bidrog med bra prestationer. Janogy var det stora utropstecknet med målet, men Hurtig lugnade ner spelet och hjälpte Sverige att värdera rätt i uppbyggnadsfasen. Anvegård avlastade på ett viktigt sätt och visade spelintelligens, säger Östberg.

Experten gillade det mesta hon såg från svenskt håll.

– Kvalitén på fasta situationer kan bli lite bättre. Där måste Sverige vara hundraprocentiga för det blir så pass bra målchanser. På det stora hela var det en förväntad matchbild och jag tycker att rörligheten och passningsspelet såg bra ut. Viktigt också att de fick göra spelmål, säger Östberg.

– Det som imponerade på mig var den mentala biten och att Sverige kom ut och presterade så bra efter det långa spelavbrottet. Sofia Jakobsson visade med första maxlöpningen att ”vi tänker köra” och det blev en tydlig signal till de andra, fortsätter hon.

VM
Chile logo

Chile

0 - 2

Sverige logo

Sverige

Roazhon Park, Rennes
Publik: 15875
Domare: Lucila Venegas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer