Det blev ett ordentligt platt fall för svenskorna i Ukraina. Foto: TT Nyhetsbyrån

Chocken: Sverige förlorade mot Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Sverige hade inte förlorat på tio matcher och ledde kvalgruppen bekvämt inför bortamötet med Ukraina.

Då kom chocken – 1–0-förlust och Danmark är ny gruppetta.

– Insatsen är faktiskt bedrövlig, säger SVT Sports expert Markus Johannesson.

Sverige hade vunnit alla fem inledande matcher i VM-kvalspelet inför matchen mot Ukraina och hade tre poäng till godo från tvåan Danmark.

Men efter chockförlusten i kvällens uppskjutna match på Lviv Arena tappar svenskorna greppet.

Damlandslaget i fotboll

– Det är en sjukt tung förlust, vi är inte riktigt där i dag. Vi var sega i besluten och i benen, säger Kosovare Allani till TV12.

Solomål avgjorde

Daryna Apanatjenko blev matchen enda målskytt efter en snygg soloräd i den 42:a spelminuten. 32-åringen fintade först bort Magdalena Eriksson innan hon snyggt placerade in bollen bakom Hedvig Lindahl i Sveriges mål.

Sverige kom aldrig riktigt nära en kvittering. I stället var Ukraina närmare ytterligare mål i den andra halvleken, men Hedvig Lindahl kunde rädda svenskorna flera gånger om.

– Insatsen är faktiskt bedrövlig, väldigt få spelare som kommer undan med godkänt i den här matchen, säger SVT Sports expert Markus Johannesson.

– Vi hade lågt tempo i vändningsspelet och när vi väl kom till inspel var det ingen kvalitet i det, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson till TV12.

Danmark går förbi

Sverige tappar nu sin förstaplats och i stället går danskorna förbi efter deras 5–1-vinst mot Ungern tidigare i dag.

Nu talar mycket för att den sista kvalmatchen mot Danmark blir helt avgörande jakten på direktplatsen till VM, då både Sverige och Danmark sannolikt går in i matchen med lika många poäng.

– Vi måste höja oss för att ta oss till VM. Vi är besvikna, säger Kosovare Asllani.

– Ibland faller man igenom och då måste man resa sig. De har det fortfarande i egna händer. Hade vi spelat oavgjort hade det räckt med oavgjort mot Danmark, nu beror allt på målskillnaden och Danmarks möte med Kroatien, säger Johannesson.

VM-kval

Ukraina logo

Ukraina

1 - 0

Sverige logo

Sverige

Arena Lviv, Lviv
Publik: 1257
Domare: Petra Pavlikova

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet