Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktor Claesson på en pressträff inför VM-playoffmatchen mot Tjeckien.

Claesson: ”Klart att det fanns en rädsla”

Uppdaterad
Publicerad

Viktor Claesson har brutit kontraktet med sitt ryska lag Krasnodar och han minns tillbaka på tiden innan han lyckades ta sig till Sverige.

– Det är väl klart att det fanns en rädsla för mig också. Så länge man var kvar ville man inte säga någonting som kunde äventyra ens egen säkerhet, säger han på en presskonferens.

Viktor Claesson, 30, har varit given i det svenska landslaget sedan Janne Anderssons tog över som förbundskapten 2016.

De senaste fem åren har Claesson bott i Ryssland och spelat för Krasnodar, men efter att Ryssland invaderat Ukraina den 24 februari i år så har Claesson valt att lämna sin ryska hemort.

– Det kändes fel att vara i landet som går in och krigar i ett annat land. Moraliskt ville man inte vara kvar, det som händer är hemskt såklart och man tror inte det ska hända 2022.

Rädd för att prata

Efter Rysslands invasionskrig har idrottsvärlden slutit upp i solidaritet med Ukraina. Claesson minns dock att det var långt ifrån självklart att stå upp för Ukraina medan han fortfarande var kvar i Ryssland.

– Det är väl klart att det fanns en rädsla för mig också. Så länge man var kvar vill man inte säga någonting som kan äventyra ens egen säkerhet. Man ville i alla fall hålla låg profil så länge man var kvar i Ryssland.

På svensk mark känner sig Claesson dock trygg i att visa stöd för Ukraina.

– Det är bra om så många som möjligt kan ta ställning. Vi ska visa vårt stöd för Ukraina på torsdag och ju fler som tar ställning desto bättre.

Affärer stängdes

Claesson var kvar i Ryssland ett par dagar efter att kriget bröt ut och märkte först inte av så mycket.

– Det var väl mer att luftrummet stängde och att man inte kunde flyga därifrån. Men sen kom sanktionerna och det stängdes ner mer och mer. Så på så sätt märkte man av det. Rubeln tappade i värde och räntan sköt i höjden.

Claesson, som haft en rysk arbetsgivare, menar att han själv kommit lindrigt undan.

– Jag har fått bryta kontraktet, som skulle gå ut i sommar, inte men inte mer än så. Så jag har kommit ganska lindrigt undan om man jämför med många andra.

Vill stanna utomlands

Den 30-årige yttermittfältaren tror inte att den ryska fotbollsmarknaden kommer locka utlandsproffs de närmaste åren.

– Som det ser ut just nu har jag väldigt svårt att se det på många år. De är inte med i Europa cuper vilket ger mycket pengar till lagen och attraktionskraft att vilja spela där. Det kommer inte locka utlänningar att komma dit som det ser ut just nu i alla fall.

Claesson, som tränat med moderklubben IFK Värnamo de senaste veckorna, har inte gjort klart med en ny klubb och han stänger inte dörren helt för en allsvensk sejour.

– Ambitionen är att stanna utomlands, men jag vill inte stänga ute någonting och just nu är fokus på landslaget här.

Claesson har spelat 56 landskamper i vilka han gjort 11 mål.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.