Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Clementina, 8, får inte spela fotboll – för att hon är tjej

Uppdaterad
Publicerad

Åttaåriga Clementina älskar att spela fotboll men får inte göra det för att hon är tjej. I Italien har bara tre procent av amatörklubbarna damlag.

–Jag blev arg och även lite ledsen samtidigt, säger hon till SVT Sport.

Åttaåriga Clementina från Brescia ville spela med kvarterets pojklag men det blev nobben, vilket hon fick veta av sin faster.

 – Du är en flicka och de vill inte ha med dig, fick Clementina höra.

Hon har drömt om att få spela fotboll och glatt sig inför att äntligen få vara med.

–Jag blev arg och även lite ledsen samtidigt. För jag brukade ofta gå och kolla på deras matcher och jag brukade alltid tänka ”en dag ska jag spela där”. Men sen så i slutändan stängde de ute mig.

Italien har alltid varit en stormakt på herrsidan även om man nu missat två VM-slutspel i rad – med ett EM-guld emellan. Även det italienska damlandslaget är starkt trots att det saknas bredd i verksamheten, något man försöker förändra från högsta ort.

Målet är att skapa fler flicklag

 – Damfotbollen har två problem: för det första sågs den förr som något bara för män. Sen har vi dessbättre förstått att det finns mängder av flickor som vill spela – och som är väldigt duktiga dessutom. Det andra problemet är det där vi som förbund måste hjälpa till på alla sätt med att skapa möjligheter. Helt klart är det viktigt att även i flera amatörklubbar runtom i landet skapa fler flicklag och det är vårt mål, säger Ludovica Mantovani, chef på damsektiionen på det italienska fotbollsförbundet.

Alice Pignagnoli är målvakt i FC Cesena. Hon har fortsatt karriären efter att ha fött dottern Eva. Hon tror på en förbättring för damfotbollen.

– Jag tror att om tio år så kommer det att finnas en massa mammor som spelar fotboll. När en av mina matcher är klar och min dotter Eva springer in på planen till mig så är det finaste i hela världen för mig.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.