Usme Catalinas klassmål gav Colombia segern – se fullträffen här Foto: Bildbyrån

Colombia klart för historisk kvartsfinal – efter klassmål

Uppdaterad
Publicerad

Colombia är klart för sin första VM-kvartsfinal efter att ha besegrat Jamaica.

Catalina Usme blev stor hjälte med ett klassmål som avgjorde matchen.

– Vi får njuta, fira och sedan vända blad snabbt, för vi vill mer, säger hon efter matchen.

Jamaica tog sig igenom gruppspelet utan att släppa in ett enda mål. För första gången någonsin tog de sig vidare – men i åttondelsfinalen tog det stopp.

Trots att de fortsatte visa upp sitt organiserade och skickliga försvarsspel lyckades Colombia till slut få hål på dem. Men det krävdes rejäl klass från colombianerna, när Catalina Usme spelades fram till ett helt fritt skottläge. 1-0 var ett faktum och den jamaicanska VM-nollan var spräckt. Usme gjorde en silkeslen nedtagning och avslutet var helt kliniskt, till hennes viktigaste mål i karriären.

– Jag tänkte inte så mycket. När bollen kom i luften tänkte jag bara på att får kontroll på bollen för att kunna avsluta. Jag höll huvudet kallt. Jag vaknade upp med ett lugn och hade tron på att vi kunde vinna, säger Catalina Usme och fortsätter:

– Vi får njuta, fira och sedan vända blad snabbt, för vi vill mer.

Matchhjälten: ”Vi kom hit för att vinna VM”

Då blev det i stället Colombia som fick hålla tätt i defensiven – och trots flera goda försök från Jamaica lyckades de. För första gången någonsin är de vidare till en kvartsfinal i VM.

I kvartsfinalen ställs Colombia mot regerande Europa-mästaren England.

– Vi kom hit för att vinna VM, uppdragen är inte slutfört. På lördag mot England har vi en ny final och vi ska förbereda oss för att göra det på bästa sätt. Vi är nöjda, men än är det jobb kvar att göra, säger Usme.

Se höjdpunkter från fotbolls-VM i SVT Play!

VM

Colombia logo

Colombia

1 - 0

Jamaica logo

Jamaica

AAMI Park, Melbourne
Publik: 27706
Domare: Kate Jacewicz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.