Karl-Erik Nilsson. Foto: Bildbyrån och TT

Italienska uppgifter: Förbund vill skjuta upp EM

Uppdaterad
Publicerad

Flera nationsförbund vill skjuta upp fotbolls-EM till 2021, enligt Tuttosport.

Men Svenska Fotbollsförbundets ordförande – tillika vice president i Uefa – Karl-Erik Nilsson har inte hört något.

”Jag har inte hört detta från någon kollega i Europa varken under förra veckans kongress eller senare”, skriver han i ett sms till SVT Sport.

I går meddelade Italiens premiärminister Giuseppe Conte att alla idrottsevenemang i landet stoppas och att hela landet sätts i karantän. Italienska fotbollsligan kan tidigast återupptas den 3 april.

I en intervju med ”Studio Ett” i Sveriges Radio uttryckte landslagsspelaren Albin Ekdal en oroa över sommarens EM-slutspel.

– Det känns väldigt osäkert med EM just nu när stad efter stad och land efter land får coronasjuka människor, säger Ekdal i ”Studio Ett”. 

– Det ser mörkt ut dessvärre, men fotbollen måste självklart komma i andra hand. Vi får hoppas att länderna får ordning på det här och hoppas att alla tar sitt personliga ansvar så att vi kan försöka utrota den här sjukdomen, så att vi kan spela EM och livet kan bli som vanligt igen.

Enligt italienska Tuttosport har flera nationsförbund hört av sig till Uefa och bett dem skjuta upp fotbolls-EM till 2021. Enligt schemat ska EM invigas i Rom den 12 juni.

”Jag har faktiskt ingen aning”

Expressen har varit i kontakt med Lars-Christer Olsson i Uefas exekutiva kommitté och Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska Fotbollförbundet och vice president i Uefa. Ingen av dem känner till något om uppgifterna i Tuttosport.

– Jag har faktiskt ingen aning om det är flera förbund som vill skjuta upp EM, det måste jag erkänna. När vi hade Uefakongressen nyligen så tillsatte vi en speciell arbetsgrupp med anledning av virusets spridning, säger Olsson till Expressen och fortsätter:

– Där har det mesta handlat om hur det påverkar de olika ligorna än så länge, men det är klart att det i det långa loppet skulle kunna påverka EM med, om de skjuts upp så länge att spelarna inte hinner förbereda sig till EM. Men vi i den exekutiva kommittén har i alla fall inte haft några beslut gällande att skjuta upp EM att ta ställning till.

Karl-Erik Nilsson till SVT Sport:

”Jag har inte hört detta från någon kollega i Europa varken under förra veckans kongress eller senare”, skriver han i ett sms.

”Vi följer de råd vi får från myndigheterna och de beslut Uefa tar i dessa frågor”.

KLIPP: Bekräftat: All idrott stoppas i Italien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.