Förra året hedrade Torino-spelarna offren för covidpandemin med en tyst minut inför en match mot Parma. Foto: TT

Covid-smittade Torino uppmanas spela ändå

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Torino har satts i karantän av lokala hälsomyndigheter pressas laget att ställa upp mot Lazio i kväll.

– Det är viktigt för oss att matchen spelas, säger Serie A:s president.

Åtta spelare i Torino har smittats av den muterade brittiska covidvarianten och laget har uppmanats att sätta sig i karantän av den lokala hälsomyndigheten ASL, enligt Reuters.

Torinos match mot Sassuolo i fredags sköts upp på grund av smittoläget men till kvällens match med start 18.30 ges enligt italienska mediauppgifter ingen respit.

Företrädare för Serie A säger att matchen ska genomföras som planerat. Om Torino inte ställer upp riskerar laget att förlora med 3-0 och poängavdrag.

Parallellfall till Juventus-Napoli i höstas

Förloppet liknar det i höstas när Napoli blev uppmanat av lokala hälsomyndigheter i  Neapel att inte åka till Turin för att möta Juventus. Det var bisarra scener som utspelades när Juventusspelarna tågade in på planen utan att någon motståndare var på plats. Efter 45 minuter förkunnades officellt att matchen var över.

I det fallet tilldömde Serie A Juventus segern med 3-0. Dessutom fick Napoli en poängs avdrag. Men Napoli överklagade beslutet till den italienska olympiska kommittén, Coni, den högsta idrottsinstansen i Italien, och fick rätt och slapp bestraffning, en procedur som tog tio veckor att slutföra.

Ännu inget nytt datum för Juventus-Napoli

Ursprungligen skulle Juventus-Napoli ha spelats 4 oktober. Ännu har inget nytt datum satts för den matchen. 

Domen från den italienska olympiska kommittén kan innebära en utväg för Torino.

– Det är viktigt för oss att matchen spelas men om det är en hård och restriktiv inställning från hälsomyndigheten måste vi utvärdera Conis beslut som tyvärr skapade ett rättsligt prejudikat med Juventus-Napoli-matchen, säger Serie A-presidenten Paolo Dal Pino i italiensk radio.

ARKIV: Zlatan nådde milstolpe – 500:e klubblagsmålet (7 februari, 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.