Cristiano Ronaldo har stämts på drygt en miljard dollar. Foto: RODRIGO ANTUNES

Cristiano Ronaldo miljardstäms för kryptoreklam

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo stäms på drygt en miljard dollar för att ha marknadsfört kryptobörsen Binance, rapporterar BBC.

Enligt stämningsansökan, som är en grupptalan där flera personer gått samman, ska Ronaldos reklam ha lockat människor att göra investeringar som i slutänden blivit förlustaffärer.

Binance lanserade i november förra året en kollektion med NFT:er – digitala äkthetsbevis – i samarbete med den 38-årige portugisen, som själv uppgav att kollektionen var en belöning till fansen ”för allt stöd genom åren”.

Den billigaste av dessa NFT:er kostade 77 dollar – ett år senare har värdet sjunkit till cirka en dollar.

Personerna bakom stämningen pekar bland annat på att Ronaldos marknadsföring ska ha lett till ”en 500-procentig ökning” i antalet sökningar på internet efter Binance.

De menar också att fotbollsstjärnan var skyldig att uppge hur mycket ha fått betalt för reklamen, vilket han inte gjort.

Hur Ronaldo ställer sig till anklagelserna är oklart.

Binance gjorde entré på kryptomarknaden 2017 där man sedan dess haft en stark position. På senare tid har man dock hamnat i blåsväder och anklagats för att ha försökt kringgå regelverk och misskött kunders tillgångar.

Tidigare i november erkände sig Changpeng Zhao, vd för kryptobörsen, skyldig till penningtvättsbrott. Dessutom ingick bolaget en uppgörelse med det amerikanska justitiedepartementet – som innebar böter på 4,3 miljarder dollar, motsvarande cirka 45 miljarder kronor.

KLIPP: Ronaldo slog till med hyllat lobbmål

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Ronaldos konstmål i Saudiarabien. Foto: AP och TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.