Göteborgs Beata Kollmats jublar med pokalen. Foto: Bildbyrån

Elin Rubensson fixade cupguldet – efter straff på övertid

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg är cupmästare för tredje gången efter en seger med 2–1 i finalen mot Kristianstad. På tilläggstid fick hemmalaget en straff och landslagets Elin Rubensson var hur säker som helst från elva meter.

– Vi tränade faktiskt straffar i går. Jag fick inte så mycket nerver i dag faktiskt. Tänkte bara att den här sätter jag, sa Rubensson om rollen hon fick som matchhjälte.

Straffen såg ganska billig ut när Josefine Rybrink  knuffade Rebecka Blomqvist i ryggen i straffområdet men domaren var säker och pekade på straffpunkten i den 91:a minuten. Rubensson blev matchhjälte.

– Hoppas verkligen det var straff, var det inte det så blir jag vansinnig, sa en besviken Kristianstadstränare, Elísabet Gunnarsdóttir,  i C More och blev ännu mer irriterad efter att ha fått se repriserna från straffsituationen.

– Jag blir vansinnig. Det händer ju 79 gånger på en match och är det frispark varje gång? Nej, det är det inte, sa hon och suckade.

Göteborg såg länge ut att ha kontroll i finalen. 1–0 kom redan i 16:e minuten när Elin Rubensson avancerade fram på högerkanten och fick till ett perfekt avvägt inlägg som Pauline Hammarlund relativt ohotat fick sätta pannan på. Ett diskutabelt försvarsarbete av Kristianstad.

”Äntligen en titel med Göteborg”

Men de orange-klädda gästerna kom tillbaks. Inhopparen Amanda Edgren höll sig framme på en målvaktsretur. Josefine Rybrink slog ett lågt inlägg som Jennifer Falk bara kunde styra ut men inte bättre än att bollen hamnade rätt framför fötterna på Edgren.

Och efter kvitteringen såg matchen verkligen helt öppen ut. Gästerna från Skåne hade jämnat ut matchbilden och var minst lika nära ett ledningsmål. Matchen såg ut att gå till förlängning när domaren stoppade pipan i munnen och blåste straff.

– Vi gör en bra match, vi ger inte upp och det visade sig i dag, sa Rubensson efteråt.

– Fantastiskt. Det är det här vi har kämpat för. Att äntligen ha en titel med Göteborg, det har jag sett fram emot, säger Rubensson.

Svenska cupen damer

Kopparbergs/Göteborg FC

2 - 1

Kristianstads DFF

Valhalla IP, Göteborg
Publik: 2449
Domare: Pernilla Larsson

MATCHFAKTA

Göteborg–Kristianstad 2–1 (1–0)

Mål: 1–0 Pauline Hammarlund (16), 1–1 Amanda Edgren (67), 2–1 Elin Rubensson (90 str).

Varningar, Göteborg: Taylor Leach, Beata Kollmats.

Domare: Pernilla Larsson, Trollhättan.

Publik: 2 449.

Göteborg (4–4–2): Jennifer Falk – Emma Koivisto, Taylor Leach, Beata Kollmats, Natalia Kuikka – Elin Rubensson, Vilde Bøe Risa (Emma Pennsäter 90), Julia Roddar (Filippa Curmark 72), Julia Zigiotti Olme – Rebecka Blomqvist, Pauline Hammarlund.

Kristianstad (3–5–2): Brett Maron – Josefine Rydbrink, Sif Atladottir, Therese Ivarsson – Kajsa Törnqvist, Alice Nilsson, Tilda Persson, Anna Welin (Evelina Duljan 78), Mia Carlsson – Rita Chikwelu, Sava Ros Gudmunsdottir (Amanda Edgren 41).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.