Foto: TT Nyhetsbyrån

Då avtäcks Zlatanstatyn: ”Stort ögonblick”

Publicerad

Nu är det klart var och när statyn över Zlatan Ibrahimovic ska resas.
Det blir vid Stadiontorget i Malmö den 8 oktober – med ”Ibra” på plats.
”Det här är ett stort ögonblick för mig”, säger han.

Turerna kring Zlatan Ibrahimovics staty har varit många. Det var på Fotbollsgalan 2016 som Svenska fotbollförbundet berättade att Sveriges främste manlige landslagsmålskytt genom tiderna skulle avbildas och planen var först att statyn skulle stå utanför nationalarenan Friends i Solna.

Men så blir det inte.

Förra sommaren kom beskedet att hyllningen till fotbollsikonen i stället skulle resas i anfallarens hemstad Malmö och nu är det bekräftat att det sker den 8 oktober. Det klubbade kommunstyrelsen i Malmö på måndagen.

”Det är här jag har mitt hjärta”

Platsen blir Stadiontorget, mellan Malmö FF:s gamla och nya arena.

”Jag är väldigt glad över att min staty kommer att stå i Malmö. Det var min önskan från allra första början. Det var här allt startade och det är här jag har mitt hjärta”, säger Ibrahimovic i ett pressmeddelande.

37-åringen, som just nu spelar i amerikanska Los Angeles Galaxy, kommer själv att närvara vid avtäckningen tillsammans med representanter från förbundet, Malmö stad och MFF. Även konstnären Peter Linde kommer att vara på plats.

”Jag är stolt och det här är stort ögonblick för mig”, säger Ibrahimovic.

Över tre meter hög

Statyn har stått klar sedan en tid tillbaka. Den är flera ton tung och över tre meter hög och kommer att stå vänd mot nya stadion.

”Genom placeringen tycker jag att Zlatan har hittat hem. Statyn kommer för evigt att vara en enda stor manifestation för Sveriges största och en av världens allra bästa fotbollsspelare genom tiderna. Jag är väldigt glad över att vi snart är i mål”, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Fakta: Zlatan Ibrahimovic-statyn

Visa

Bakgrund: Våren 2015 tog Svenska fotbollförbundet initiativet att resa en staty över Zlatan Ibrahimovic. Skulptören och konstnären Peter Linde anlitades för uppdraget. Projektet blev offentligt på fotbollsgalan i november 2016.

Statyn: Skulpturen blir totalt cirka 3,5 meter hög. Personavbilden blir 2,7 meter hög och gjuts i brons, som blir guldskimrande. Sockeln är i röd granit och väger cirka åtta ton. Statyn väger cirka 500 kilo.

Runt statyn kommer även inskriptioner med Ibrahimovics samtliga titlar att placeras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer