Foto: Bildbyrån

Damernas Serie A ställs in – Sembrant utan titel

Uppdaterad
Publicerad

Serie A-fotbollen återupptas för herrarna, men inte för damerna. På måndagen kom beskedet att högstaligan ställs in.

I ett öppet brev kräver spelarna i Italien nu bättre förutsättningar.

– Så länge vi inte har samma förutsättningar som herrarna så tycker jag att det är ett klokt beslut att ställa in, säger Empolis Jenny Hjohlman.

Spelarföreningens brev publicerades bara timmar före Italienska fotbollsförbundets beslut att ställa in resten av säsongen.

Brevet var inte ett krav på att återuppta säsongen – som jämförelse startar herrarna om serien den 20 juni – utan snarare på att spelarna i damernas Serie A ska få bättre förutsättningar överlag, bland annat genom att alla blir heltidsproffs.

– Det är inte det att man ställer in som gör det ojämställt. De har såpass mycket bättre förutsättningar redan innan. Att vi ska försöka spela med lägre förutsättningar, det är det som är oacceptabelt för mig, säger Empolis svenska anfallare Jenny Hjohlman.

”Större steg tillbaka”

Hon tycker snarare att det var ett klokt beslut. Nu kan förbundet fokusera på att stötta klubbarna ekonomiskt inför nästa säsong i stället för att göra ett hafsverk av säsongsavslutningen.

– Det känns absolut klokare. Jag tror att det är bättre att vi får ett sådant här slut än att vi fortsätter säsongen, att spelare blir skadade och att kvaliteten är dålig, det hade nog varit ett större steg tillbaka.

En annan aspekt är att förutsättningarna skiljer sig markant också mellan de olika lagen i serien. Storlaget Juventus, som ledde Serie A när spelet avbröts i slutet av februari, har till exempel återupptagit sina träningar sedan en tid tillbaka. Det har inte Hjohlmans Empoli.

Att ett lag som tränat länge ställs mot ett som inte har kunnat hålla i gång är inte helt rättvist, säger hon.

– Nej, det är såklart svårt. I ett sådant här läge är det ganska tydligt att vissa klubbar har bättre förutsättningar. Klyftorna ökar ännu mer.

Sembrant utan titel

Juventus svenska landslagsback Linda Sembrant står bakom brevet och vill också se förändring.

”Det är dags för förändring, Italien. Vi är professionella varje dag men behandlas ändå inte som proffs. Det är inte rimligt längre”, skriver Sembrant på Instagram.

Hennes Juventus gick mot ligatiteln och ledde serien med nio poäng med sex omgångar kvar (för tvåan Fiorentina återstod sju matcher). Men ingen mästare utses, har det italienska fotbollsförbundet bestämt, skriver italienska Sky Sports. Juventus och Fiorentina kvalar dock in till Champions League samtidigt som Orobica och Tavagnacco flyttas ner till Serie B. Lazio och San Marino flyttas upp till Serie A.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.