Succélaget får med debutant – VM-kvaltruppen presenterad

Uppdaterad
Publicerad

Piteås formstarka mittfältare Nina Jakobsson blev det stora utropstecknet när Peter Gerhardsson presenterade sin trupp inför de viktiga VM-kvalmötena mot Ukraina och Danmak.

– Det är en jättespännande spelare – hon har aldrig varit bättre än nu, säger Peter Gerhardsson till SVT Sport.

I dag presenterades truppen till Sveriges VM-kvalmöten med först Ukraina (30 augusti) och sedan Danmark (4 september). Det ena stora utropstecknet var Piteås Nina Jakobsson, fem mål i år, som gör debut i A-landslaget.

– Det är en jättespännande spelare – hon har aldrig varit bättre än nu, säger Peter Gerhardsson till SVT Sport. Hon gjorde också en bra U23-landskamp senast och det är en väg in.

Damlandslaget i fotboll

Det andra utropstecknet är att Caroline Seger är tillbaka i landslaget efter sin skada. Ett viktigt tillskott, menar Gerhardsson.

Saknat Seger

–  Vi saknade henne sist, både som spelare och ledare, men nu räknar vi med att hon kan prestera max. Jag är jätteglad att hon är tillbaka, fortsätter han.

Sverige har tagit ut 24 spelare, alltså en för mycket, och det beror på att det råder viss osäkerhet kring Lina Hurtig, som också hon varit skadad – men som nu är tillbaka.

– Vi får följa henne nu i Linköping, hon är med för att kunna spela. Det är en spelare med speciella egenskaper – skönt att ha Lina tillbaka.

Den spelare som petas från den truppen är Eskilstuna-spelaren Loreta Kullashi.

Fakta: VM-kvaltruppen

Målvakter: Hedvig Lindahl, Chelsea, Zecira Musovic, Rosengård, Jennifer Falk, Göteborg.

Backar: Amanda Ilestedt, Potsdam, Linda Sembrant, Montpellier, Nilla Fischer, Wolfsburg, Hanna Glas, Eskilstuna, Anna Oskarsson, Linköping, Jonna Andersson, Chelsea, Magdalena Eriksson, do, Mia Carlsson, Kristianstad.

Mittfältare/anfallare: Hanna Folkesson, Rosengård, Caroline Seger, do, Kosovare Asllani, Linköping, Lina Hurtig, do, Stina Blackstenius, Montpellier, Sofia Jakobsson, do, Mimmi Larsson, Eskilstuna, Fridolina Rolfö, Bayern München, Elin Rubensson, Göteborg, Olivia Schough, do, Julia Roddar, do, Anna Anvegård, Växjö, Julia Karlernäs, Piteå, Nina Jakobsson, do.

Fakta: Sveriges kval till VM 2019

Ställning, VM-kval, grupp 4

1) Sverige, 6 matcher, 15 poäng (+16 i målskillnad).

2) Danmark, 6, 15 (+5).

3) Ukraina, 6, 10 (0).

4) Ungern, 7, 4 (-16).

4) Kroatien, 7, 2 (-15).

Gruppsegraren är direktkvalificerad för slutspelet i Frankrike sommaren 2019. Grupptvåan får chansen att spela playoff om en VM-plats, om nationen är bland de fyra bästa av de sju grupptvåorna.

Sveriges återstående matcher:

30 augusti: Ukraina (h, Göteborg).

4 september: Danmark (b).

Sveriges tidigare matcher i VM-kvalet:

19 september 2017: Kroatien (borta), 2–0.

20 oktober 2017: Danmark (hemma), 3–0 (walkover).

24 oktober 2017: Ungern (h), 5–0.

5 april: Ungern (b), 4–1.

7 juni: Kroatien (h), 4–0.

12 juni: Ukraina (b), 0–1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet