Foto: Bildbyrån

Damlandslaget bojkottar Fotbollsgalan

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska damlandslaget meddelar att de kommer bojkotta Fotbollsgalan den 20 november om inte ett nytt avtal med fotbollförbundet är på plats. Och de är beredda att ta en hård fajt för att få igenom sina krav.

– Vi gör vad vi behöver för att få ett nytt avtal på plats, säger landslagsmålvakten Hedvig Lindahl till SVT Sport.

Precis som det danska damlandslaget i fotboll gått ut i strid mot sitt fotbollsförbund agerar nu även det svenska. Efter att man inte lyckats komma fram till ett nytt avtal under hela 2017 kommer man bojkotta Fotbollsgalan om drygt en vecka.

– Det finns en risk att vi inte kommer att gå på Fotbollsgalan, om inte ett nytt avtal kommer på plats. Vi tycker att det är ett bra tillfälle att göra det här nu, men det tragikomiska i det hela är att Fotbollsgalan är något vi gillar att gå på, eftersom den är väldigt jämställd. Men förhoppningsvis kommer ett avtal på plats, och då kan vi ju gå, säger Hedvig Lindahl till SVT Sport.

Hedvig Lindahl har tillsammans med Caroline Seger och Nilla Fischer har tillsammans med spelarföreningen förhandlat med förbundet om ett nytt avtal under närmare ett års tid. Förhandlingar som inte nått hamn.

– Förhandlingarna har gått långsamt, även om vi har haft en bra dialog. Det handlar om att vi vill snabba på den nu och hitta en gräns, säger Lindahl vidare.

Damlandslagets agerande förvånar fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

– Vi är minst sagt förvånade. Vi är ju mitt i pågående samtal, säger förbundsordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Vilka specifika krav har ni?

– Jag kan inte gå in på några detaljer, det är en sak mellan oss och förbundet. Men vi vill bli uppskattade för det vi gör, och att det ska ges förutsättningar för att leverera resultat i framtiden, säger Hedvig Lindahl.

I förlängningen kan det innebära att damlandslaget går ut i strejk och skippar landskampen mot Frankrike.

Öppnar ni upp för att gå ut i strejk och inte spela mot Frankrike?

– Det känns som ett för långt steg att prata om nu, för vi är inte där än. Men det är ju så det funkar på arbetsplatser, är man inte nöjd och ett avtal inte är på plats, så till slut så gör man inte jobbet, säger Hedvig Lindahl.

– Jag tycker att man bör sätta sig ned och mötas på ett annat sätt än att man ska hamna i dessa situationer, säger SVT Sports expert Frida Östberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.